5 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Ania pisze:

    Witam serdecznie. Trochę mi ulżyło, bo tych drożdży używam. Teraz mam problem ze zdobyciem bezglutenowej sody. Boję się Dr. Oetkera, skoro może zawierać śladowe ilości. Poniżej przytaczam odpowiedź z firmy Cykoria – pytanie dotyczyło drożdży suszonych – może się komuś przyda. Pozdrawiam. Ania

    Witam.
    Otrzymałam Pani pytanie dotyczące glutenu.
    Jedynymi produktami w których nie będzie śladowych ilosci glutenu są mieszanka warzywna i włoszczyzna PRASOWANE W KOSTCE po 200g, gdyż są produkowane i pakowane na hali produkcji suszonych warzyw.
    Pozostałe susze warzywne i inne nasze wyroby zawierają w składzie mąkę lub mogą zawierać sladowe jej ilości. Związane to jest z produkcją lub tylko pakowaniwm na tej samej hali produkcyjnej. Drożdże niestety również.
    —————————————————–
    Pozdrawiam

    Elżbieta Kowalska
    Dział Kontroli Jakości
    CYKORIA S.A.

  2. ~Michno pisze:

    Dzień Dobry,

    A czy lizaki chupa chups mają w swoim skłądzie gluten?

    1. Według informacji z forum (http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=118) – „nie mają glutenu,laktozy itp. wszystkie poza smakiem coli”.

  3. ~Michno pisze:

    dziękuje za odpowiedż, dopiero zaczynamy z tą dzietą u mojej 2 letniej córeczki i informacje na twoim bloogu bardzo ułatwiają życie:)

  4. ~Ania pisze:

    Witam serdecznie.
    Chciałabym zapytać o sodę oczyszczoną – jakiej firmy używacie? Skoro na stronie Dr Oetkera pojawiła się informacja, że produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu, to nie wiem, czy mogę używać tej sody.
    Pozdrawiam
    Ania

Skomentuj ~Michno Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.