Dr. Oetker – kolejne informacje

Pamiętacie niemałe zamieszanie z produktami Dr. Oetkera, o którym pisałam na blogu (pierwszy, drugi, trzeci wpis)? Dziś kolejna informacja, wprost ze strony producenta.

Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:

· Aromaty w płynie

· Żelatyna (10 g, 20 g, 50 g)

· Soda oczyszczona

· Kwas cytrynowy

· Barwniki w żelu

· Drożdże instant

· Produkty mleczne z wyłączeniem Deli Kaszka.

W związku ze zmianami przepisów prawnych jesteśmy w trakcie modyfikacji większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach systematycznie będą umieszczane informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany potrwają do grudnia 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem.

Kupujecie produkty Dr. Oetkera? 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

14 Comments Dodaj swój

  1. ~Magdalena pisze:

    Ja kupuje tylko drożdże,ale rzadko – bo rzadko piekę bułki 🙂
    A Ty używasz tych drożdży ?

    1. Używam sody oczyszczonej, żelatyny i drożdży. Nic mi po nich nie jest. 🙂

  2. ~Kasia pisze:

    Dziękuje za informacje. Wszystkie. Ten blog jest niezwykle pomocny i ciekawy – jestem na diecie dopiero półtora tygodnia i czasami tracę w tym wszystkim głowę. Teraz wiem, jaką sodę oczyszczoną kupować 🙂 Poza tym napisałam do producenta moich ukochanych ogórków i konfitur – firmy VORTUMNUS. Na pytanie o skład ich produktów oraz które są bezpieczne dostałam taką odpowiedź:

    „Spośród naszych produktów tylko żur naturalny może zawierać gluten. Pozostałe przetwory owocowe i warzywne są bezglutenowe i są dla Pani bezpieczne.

    Z poważaniem
    Janikowska Anna
    Technolog
    Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw
    „VORTUMNUS” Sp. z o. o.
    Lisów 179, 38-242 Skołyszyn
    Tel. +48 (013) 449 13 00 wew. 36

    Jupi! 😀

    1. Dziękuję za miłe słowa! A odpowiedź producenta już ląduje na blogu! 🙂

  3. ~Magdalena pisze:

    Zniknął cukier waniliowy z listy,czy oprócz w/w firmy jest jakiś cukier waniliowy bezglutenowy?
    Nie da sie ukryć,że Twój blog jest bardzo przydatny:)
    Pozdrawiam

  4. ~Magdalena pisze:

    Dziękuje,też go widziałam i powiem Ci tak….u mnie w miescie jest jeden taki sklep z żywnością ekologiczną,ale…nie jest to sklep z prawdziwego zdarzenia a Pani narzekała jak chodziłam,że pytam i kupuje tylko bezglutenowe rzeczy jak to sklep jest z ekologiczna żywnością i…bezglutenową :/
    Porażka, i dlatego przestałam chodzić i kupuje przez internet w http://www.bezgluten.pl

    1. Ja najczęściej kupuję na balviten.pl

  5. ~Ania pisze:

    A co z budyniami? czy one są bezpieczne? w składzie nie ma nic niepokojącego ale wolałabym nie ryzykować. Ewentualnie jakie inne budynie są dozwolone?
    I zgadzam się w poprzednikami..świetny blog i bardzo pomocny. Od jakiegoś czasu jestem prawie codziennym gościem 🙂
    pozdrawiam 🙂

    1. Na liście ich nie ma, więc istnieje pewnie ryzyko zanieczyszczenia tych produktów. Ja bym nie ryzykowała. Polecam budynie bezglutenowe, do zakupu w sklepach z taką żywnością.

      Dziękuję za miłe słowa!

  6. ~Ola pisze:

    Produkty mleczne, czyli……….?
    Budynie są mleczne, ale sama nie wiem czy chodzi im o to czy o coś jeszcze innego.

    A kisiele bezglutenowe też można gdzieś zakupić?

  7. ~Aniaa2 pisze:

    Kisiel bezglutenowy łatwo przyrządzić samemu. Wystarczy użyć soku z dowolnych owoców, który należy zagotować odlewając uprzednio niedużą ilość w której rozprowadza się mąkę ziemniaczaną. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli energicznie mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji (niestety metoda prób) ale wychodzi pyszny i możemy z synkiem wsuwać bez obaw.
    Co do budyniu to taki zwykły w sklepie ma gluten ale to też można zrobić samemu: potrzebujemy 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki bezglutenowej (płaską), 2 żółtka, cukier wg uznania. Mleko wstawiamy na gaz odlewając 1/4 szkl. w której rozrabiamy mąki, cukier i żółtka. Gdy mleko będzie się podnosić wlać mieszankę i dobrze rozmieszać na małym ogniu i gotowe:)

  8. ~Kamila012 pisze:

    Mam pytanie, bo jestem na diecie bezglutenowej od 3 dni i nie wiem jeszcze dokładnie co i jak. Więc jak z mlekiem ? Mogę spożywać normalnie mleko od krowy czy musi to być sojowe lub kosie?

    Pozdrawiam 🙂

    1. Jeśli nie masz kłopotów z tolerancją laktozy, mleko krowie jest jak najbardziej okej 🙂 Wytrwałości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *