Dr.Oetker – istotna zmiana

Bardzo ważna informacja odnośnie produktów Dr.Oetkera. Na ich stronie pojawiła się istotna zmiana. Pisałam o ich produktach wcześniej, jednak teraz na stronie istnieje informacja, że produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Oto informacja na stronie:

W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich: Aromaty, Cukier wanilinowy, Drożdże instant, Biszkopt-fix, Krem jogurtowy 3 minuty, Krem do tortów o smaku toffi, Masy śmietanowe, Przyprawa korzenna, Sernix, Soda oczyszczona, Śmietan-fix, Sernik CHOCO, Ciasta na zimno, Dekoracje z czekolady, Dekoracje z opłatka, Lukry gotowe, Pisaki cukrowe, Polewa lukrowa o smaku czekoladowym, Polewy gotowe, Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych), Żelatyna-fix deserowa, Cukier żelujący, Kwas cytrynowy, Żelatyna, Żelatyna z bulionem i przyprawami, Żelfixy, Bita śmietana, Budynie klasyczne, Budynie ulubione, Desery świata, Galaretki owocowe, Sosy deserowe, Słodka Chwila Świat Pralin, Słodka Chwila Budyń, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż, Bajkowa Chwila Kisiel kolorek oraz Produkty mleczne (z wyłączeniem Deli kaszka).

Ponadto, w naszych zakładach produkcyjnych stosowany jest gluten. Wobec powyższego w/w produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Zastanawiam się poważnie nad wykluczeniem tych produktów ze swojej diety. Dotychczas korzystałam tylko z żelatyny, drożdży suchych i aromatów.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

17 Comments Dodaj swój

  1. ~Bialorucka pisze:

    no to niefajnie 🙁

  2. ~danusia pisze:

    Witam…tak myślałam że jest tam gluten,próbuję wszystkie te wymienione produkty i zle się po nich czuję…więc ja wykreślam wszystkie produkty Dr.Oetker z mojego jadłospisu…pozdrawiam i dziękuję za informacje.

  3. ~Ania pisze:

    Witam. Jestem bardzo rozczarowana producentem. Wczoraj byłam u dietetyczki medycznej z dzienniczkiem żywienia mojego syna – jest na diecie 4,5 miesiąca. Wyniki poprawiły się, ale nadal ma przeciwciała we krwi, a podobno wystarczą 3 miesiące, aby były ujemne. Pani dietetyczka zastanawiała się właśnie nad drożdżami Dr Oetker, czy przypadkiem nie zawiarają glutenu i widzę, że trop był słuszny. Przestrzegam diety naprawdę solidnie i szczerze zastanawiam się nad tym, komu można zaufać. Jestem na najlepszej drodze kupowania tylko produktów z przekreślonym kłosem lub napisem produkt bezglutenowy. Zaraz może się okazać, że komuś innemu się przypomni, że używają w zakładzie glutenu i znowu będę na początku drogi. Jestem naprawdę ostro wkurzona. Żałuję, że moje dziecko nie ma dolegliwości po zjedzeniu niedozwolonego produktu, bo byłoby mi łatwiej wyeliminować te podejrzane. Pozdrawiam

    1. Witam na blogu. Ja mam na szczęście tak, że reaguję nawet na najdrobniejsze ilości glutenu w produkcie. Dziwne, bo drożdże na mnie nie działały źle. Nie wiem sama, co mam myśleć. Czasami też mi ręce opadają.

  4. ~Zrodlewska pisze:

    Witam. Od 10 lat mieszkam, w Madrycie ,u mojego synka wykryto celiakie ponad rok temu.Za tydzien wracam do Polski ,probuje zamowic zywnosc przez internet ale w wyszukiwarce pokazuje mi sie tylko jeden sklep w ktorym mozna sie zaopatrzec i do tego produkty ktore mnie interesuja sa cchwilowo nie dostepne ,Balviten. Bylabym wdzieczna gdyby ktos polecil mi inna wiarygodna strone na ktorej bede mogloa sie zaopatrzyc.

    1. Witam na blogu. Może proszę spróbować tutaj: http://bezgluten.pl/ 🙂

  5. ~Stela pisze:

    Dzieki , ze jestes na forum jest monstwo juz nieaktualnych informacj . Naprawde pomagasz nam

    1. Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam!

  6. ~Woronko pisze:

    Powiedzcie jakich drożdży używacie? Mój syn jest na diecie od 7 miesięcy i ma minimalną ilość przeciwciał we krwi. Stosujemy dietę bardzo restrykcyjnie i używam drożdży Oetkera, może to od tego.
    Jak piec chleb bez drożdży.
    A swoją drogą to ta firma straciła zaufanie, jak można zrobić coś takiego, przecież wszystkie sklepy z żywnością bezglutenową sprzedają te drożdże!!!

    1. Na forum pojawiły się informacje, że można używać drożdży z licencją Biovegan lub Vitavegan. Może warto spróbować?

  7. ~Karolina pisze:

    Powiedzcie jak upiec chleb, cały czas używałam tych drożdży, a mije dziecko ma przeciwciała 1:20 w oststnich wynikach badań.

  8. ~Ada pisze:

    A ze świeżymi drożdżami nie można? Chyba są dozwolone z tego co wiem…

    1. Nie wszystkie podobno, bo niektóre są produkowane w tych samych miejscach, co np. mieszanki chlebowe.

  9. ~Kowalska pisze:

    Witam,

    Dzisiaj przygotowałam włoski makaron bezglutenowy D’oro (który można dostać u nas), dodałam do niego (nie wiem co też mi strzeliło do głowy) cukier waniliowy Dr. Oetkera – i to by błąd !

    Gardłu do tej pory towarzyszy uczucie rozrywania i ucisku. Na 100% zawiera gluten .

    1. To potwierdza tylko, jak niebezpieczne są te produkty. Współczuję i życzę szybkiego powrotu do formy!

  10. ~Emilio47 pisze:

    Widzę pozytywna zmiana Doktorze Oetker !

  11. ~Bryczek pisze:

    Witam! Drożdż z biedronki Domowe nie zawirają glutenu http://www.drozdze.pl/produkty/drozdze-swieze/domowe.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *