Dr.Oetker – istotna zmiana

Bardzo ważna informacja odnośnie produktów Dr.Oetkera. Na ich stronie pojawiła się istotna zmiana. Pisałam o ich produktach wcześniej, jednak teraz na stronie istnieje informacja, że produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Oto informacja na stronie:

W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich: Aromaty, Cukier wanilinowy, Drożdże instant, Biszkopt-fix, Krem jogurtowy 3 minuty, Krem do tortów o smaku toffi, Masy śmietanowe, Przyprawa korzenna, Sernix, Soda oczyszczona, Śmietan-fix, Sernik CHOCO, Ciasta na zimno, Dekoracje z czekolady, Dekoracje z opłatka, Lukry gotowe, Pisaki cukrowe, Polewa lukrowa o smaku czekoladowym, Polewy gotowe, Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych), Żelatyna-fix deserowa, Cukier żelujący, Kwas cytrynowy, Żelatyna, Żelatyna z bulionem i przyprawami, Żelfixy, Bita śmietana, Budynie klasyczne, Budynie ulubione, Desery świata, Galaretki owocowe, Sosy deserowe, Słodka Chwila Świat Pralin, Słodka Chwila Budyń, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż, Bajkowa Chwila Kisiel kolorek oraz Produkty mleczne (z wyłączeniem Deli kaszka).

Ponadto, w naszych zakładach produkcyjnych stosowany jest gluten. Wobec powyższego w/w produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Zastanawiam się poważnie nad wykluczeniem tych produktów ze swojej diety. Dotychczas korzystałam tylko z żelatyny, drożdży suchych i aromatów.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

17 Comments Dodaj swój

  1. ~Bialorucka napisał(a):

    no to niefajnie 🙁

  2. ~danusia napisał(a):

    Witam…tak myślałam że jest tam gluten,próbuję wszystkie te wymienione produkty i zle się po nich czuję…więc ja wykreślam wszystkie produkty Dr.Oetker z mojego jadłospisu…pozdrawiam i dziękuję za informacje.

  3. ~Ania napisał(a):

    Witam. Jestem bardzo rozczarowana producentem. Wczoraj byłam u dietetyczki medycznej z dzienniczkiem żywienia mojego syna – jest na diecie 4,5 miesiąca. Wyniki poprawiły się, ale nadal ma przeciwciała we krwi, a podobno wystarczą 3 miesiące, aby były ujemne. Pani dietetyczka zastanawiała się właśnie nad drożdżami Dr Oetker, czy przypadkiem nie zawiarają glutenu i widzę, że trop był słuszny. Przestrzegam diety naprawdę solidnie i szczerze zastanawiam się nad tym, komu można zaufać. Jestem na najlepszej drodze kupowania tylko produktów z przekreślonym kłosem lub napisem produkt bezglutenowy. Zaraz może się okazać, że komuś innemu się przypomni, że używają w zakładzie glutenu i znowu będę na początku drogi. Jestem naprawdę ostro wkurzona. Żałuję, że moje dziecko nie ma dolegliwości po zjedzeniu niedozwolonego produktu, bo byłoby mi łatwiej wyeliminować te podejrzane. Pozdrawiam

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Witam na blogu. Ja mam na szczęście tak, że reaguję nawet na najdrobniejsze ilości glutenu w produkcie. Dziwne, bo drożdże na mnie nie działały źle. Nie wiem sama, co mam myśleć. Czasami też mi ręce opadają.

  4. ~Zrodlewska napisał(a):

    Witam. Od 10 lat mieszkam, w Madrycie ,u mojego synka wykryto celiakie ponad rok temu.Za tydzien wracam do Polski ,probuje zamowic zywnosc przez internet ale w wyszukiwarce pokazuje mi sie tylko jeden sklep w ktorym mozna sie zaopatrzec i do tego produkty ktore mnie interesuja sa cchwilowo nie dostepne ,Balviten. Bylabym wdzieczna gdyby ktos polecil mi inna wiarygodna strone na ktorej bede mogloa sie zaopatrzyc.

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Witam na blogu. Może proszę spróbować tutaj: http://bezgluten.pl/ 🙂

  5. ~Stela napisał(a):

    Dzieki , ze jestes na forum jest monstwo juz nieaktualnych informacj . Naprawde pomagasz nam

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam!

  6. ~Woronko napisał(a):

    Powiedzcie jakich drożdży używacie? Mój syn jest na diecie od 7 miesięcy i ma minimalną ilość przeciwciał we krwi. Stosujemy dietę bardzo restrykcyjnie i używam drożdży Oetkera, może to od tego.
    Jak piec chleb bez drożdży.
    A swoją drogą to ta firma straciła zaufanie, jak można zrobić coś takiego, przecież wszystkie sklepy z żywnością bezglutenową sprzedają te drożdże!!!

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Na forum pojawiły się informacje, że można używać drożdży z licencją Biovegan lub Vitavegan. Może warto spróbować?

  7. ~Karolina napisał(a):

    Powiedzcie jak upiec chleb, cały czas używałam tych drożdży, a mije dziecko ma przeciwciała 1:20 w oststnich wynikach badań.

  8. ~Ada napisał(a):

    A ze świeżymi drożdżami nie można? Chyba są dozwolone z tego co wiem…

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Nie wszystkie podobno, bo niektóre są produkowane w tych samych miejscach, co np. mieszanki chlebowe.

  9. ~Kowalska napisał(a):

    Witam,

    Dzisiaj przygotowałam włoski makaron bezglutenowy D’oro (który można dostać u nas), dodałam do niego (nie wiem co też mi strzeliło do głowy) cukier waniliowy Dr. Oetkera – i to by błąd !

    Gardłu do tej pory towarzyszy uczucie rozrywania i ucisku. Na 100% zawiera gluten .

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      To potwierdza tylko, jak niebezpieczne są te produkty. Współczuję i życzę szybkiego powrotu do formy!

  10. ~Emilio47 napisał(a):

    Widzę pozytywna zmiana Doktorze Oetker !

  11. ~Bryczek napisał(a):

    Witam! Drożdż z biedronki Domowe nie zawirają glutenu http://www.drozdze.pl/produkty/drozdze-swieze/domowe.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *