Dr. Oetker dla bezglutenowców

Witam Was w pierwszy poniedziałek w 2013 roku. Mam dla Was kolejną informację od producenta. Tym razem jest to Dr. Oetker. Kiedyś, przed przejściem na dietę, korzystałam z produktów tej firmy, ale teraz obawiałam się, czy one mi nie zaszkodzą.

Oto, jaką odpowiedź otrzymałam od producenta!

W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich:
Aromaty,
Cukier wanilinowy,
Drożdże instant,
Biszkopt-fix,
Krem jogurtowy 3 minuty,
Krem do tortów o smaku toffi,
Masy śmietanowe,
Przyprawa korzenna,
Sernix,
Soda oczyszczona,
Śmietan-fix,
Sernik CHOCO,
Ciasta na zimno,
Dekoracje z czekolady,
Dekoracje z opłatka,
Lukry gotowe,
Pisaki cukrowe,
Polewa lukrowa o smaku czekoladowym,
Polewy gotowe,
Polewy gotowe de Luxe,
Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych),
Żelatyna-fix deserowa,
Cukier żelujący,
Kwas cytrynowy,
Żelatyna,
Żelatyna z bulionem i przyprawami,
Żelfixy,
Bita śmietana,
Budynie klasyczne,
Budynie ulubione,
Desery świata,
Galaretki owocowe,
Sosy deserowe,
Słodka Chwila Czokolaadia,
Słodka Chwila Kisiel,
Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców,
Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż,
Bajkowa Chwila Kisiel kolorek
oraz Produkty mleczne (z wyłączeniem Deli kaszka).

Myślę, że to dobra informacja. Może to ułatwić przygotowanie wielu dań, także tych słodkich smakołyków. Pamiętajcie jednak, że podstawą jest czytanie etykiet. Ja robię to zawsze, nawet wtedy, kiedy mam jasną informację od producentów.

Najnowsza informacja o produktach firmy Dr. Oetker!

8 komentarzy Dodaj własny

  1. ~janiszewska pisze:

    o i tu sie chyba nie moge zgodzic, na kislach słodkie chwile jest wyraznie napisane: SKROBIE. wiec jak logicznie rozumiem jest to zarówno kukurydziana jak pszenna. bo na innych ich produktach jest napisane SKROBIA.

    1. Witam na blogu i dziękuję za komentarz. Ze względu na pochodzenie botaniczne rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą, kukurydzianą woskową, tapiokową, ryżową itp. Może jednak wśród skrobi, które są wypisane na składzie kisielu, znajdują się te, które są dla nas dozwolone? Jednak w przypadku jakiejkolwiek obawy, ja bym zapewne nie ryzykowała.

  2. ~janiszewska pisze:

    no tak piszac zapomniałam o ziemniaczanej, i tych bardziej egzotycznych. moje spostrzezenia sa potwierdzone typowym jak dla mnie glutenowym złym samopoczuciem, stad moje przekonanie ze jest tam skrobia pszenna. taka dedukcja :)nie zamierzam tez sprzeczac sie z producentem, skoro tak napisali, to pewnio oni maja racje. ale ja juz sie nie nabiore.

    1. Często najbardziej trafnym wyznacznikiem glutenowości produktów jest niestety nasze samopoczucie. Powodzenia w przestrzeganiu diety!

      1. ~Magdalena pisze:

        Nie długo zwariuje 🙂
        Dziękuje za linka.Miłego dnia

  3. ~Ania pisze:

    Dekoracje z opłatka? Zartujecie? To sam gluten….

Skomentuj ~Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.