Domowe frytki

Wiem, że nie ma nic prostszego, niż przygotowanie domowych frytek. Ale zapewniam Was, że frytki frytkom nierówne. Mam dziś dla Was przepis na frytki, które będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a dodatkowo będą przepysznie przyprawione.

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki (zależy, jaki macie głód, tyle ich potrzebujecie)
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy (u mnie czosnek, natka pietruszki, papryka wędzona)
  • sól

Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki (takie, jakie frytki lubimy). Wrzucamy do miseczki i dodajemy do nich oliwę z oliwek, ulubione przyprawy. Wszystko mieszamy.

Nastawiamy piekarnik na około 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy frytki do zarumienienia na zewnątrz. U mnie trwało to niecałe 20 minut.

PS Uważajcie, kupując gotowe frytki (mrożone), niektóre z nich są oprószane mąką. Zawsze lepiej, zdrowiej i smaczniej przygotować je samodzielnie.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.