Domowe burgery bezglutenowe

Majówka to czas, kiedy wiele osób rozpoczyna sezon na grillowanie. Postanowiłam, że przygotuję dla Was pyszne burgery bezglutenowe. Odkąd do sprzedaży w piekarni Putka można dostać bułki do hamburgerów, postanowiłam przygotować to danie.

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone (wykorzystałam wołowe)
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz
  • żółtko
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka (wykorzystałam czerwoną i zieloną)
  • liście szpinaku (lub sałata)
  • ser żółty
  • sos barbecue (lub inny, jaki lubicie)
  • bułki bezglutenowe do hamburgerów

Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, żółtko i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy mięso na chwilę.

W międzyczasie kroimy pomidorki i paprykę. Szykujemy szpinak.

Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie wrzucamy przekrojoną bułkę do tostera lub do piekarnika. Na patelnię wkładamy mięso, posoloną stroną na dół. Smażymy 3-4 minuty, aż mięso do połowy zmieni kolor. Uważamy, żeby mięso nie puściło soków, a temperatura nie zmniejszyła się. Obracamy mięso na drugą stronę, uprzednio ją soląc. Na usmażoną część kładziemy plasterek sera.

Bułkę smarujemy sosem. Dajemy szpinak (lub inną zieleninę), pomidorki i paprykę. Wykładamy mięso i przykrywamy od góry bułką posmarowaną sosem. Gotowe!

Dwie bułki bezglutenowe do hamburgerów kosztują 7,95 zł (2 bułki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *