Domowe burgery bezglutenowe

Majówka to czas, kiedy wiele osób rozpoczyna sezon na grillowanie. Postanowiłam, że przygotuję dla Was pyszne burgery bezglutenowe. Odkąd do sprzedaży w piekarni Putka można dostać bułki do hamburgerów, postanowiłam przygotować to danie.

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone (wykorzystałam wołowe)
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz
  • żółtko
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka (wykorzystałam czerwoną i zieloną)
  • liście szpinaku (lub sałata)
  • ser żółty
  • sos barbecue (lub inny, jaki lubicie)
  • bułki bezglutenowe do hamburgerów

Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, żółtko i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy mięso na chwilę.

W międzyczasie kroimy pomidorki i paprykę. Szykujemy szpinak.

Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie wrzucamy przekrojoną bułkę do tostera lub do piekarnika. Na patelnię wkładamy mięso, posoloną stroną na dół. Smażymy 3-4 minuty, aż mięso do połowy zmieni kolor. Uważamy, żeby mięso nie puściło soków, a temperatura nie zmniejszyła się. Obracamy mięso na drugą stronę, uprzednio ją soląc. Na usmażoną część kładziemy plasterek sera.

Bułkę smarujemy sosem. Dajemy szpinak (lub inną zieleninę), pomidorki i paprykę. Wykładamy mięso i przykrywamy od góry bułką posmarowaną sosem. Gotowe!

Dwie bułki bezglutenowe do hamburgerów kosztują 7,95 zł (2 bułki).

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *