Czasopismo „Bez glutenu” nr 6

Wczoraj zajrzałam do skrzynki i znalazłam przesyłkę od Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie BezglutenowejZnalazł się w niej list od Stowarzyszenia, czasopismo i materiał reklamowy z Schara.

Czasopismo „Bez glutenu” podzielone zostało na kilka części:

  • Medecyna – w tym dziale znajdują się bardzo ciekawe artykułu dotyczące naszego zdrowia, m.in. wywiad z prof. Krystyną Karczewską – „Celiakia to nie tylko choroba dzieci”; czy też „Zonulina – tajemnicze białko odkryte w Stanach Zjednoczonych”;
    „Kości – słaby punkt w celiakii” oraz na temat glutenu w lekach;
  • Dietetyka – m.in. „Wszystko, co warto wiedzieć o witaminie D” oraz „Syrop glukozowo-fruktozowy dobry czy zły”;
  • Kuchnia – m.in. „Zaskakująca gryka”; „Dlaczego mój chleb się nie udał?”; „Pierogi”;
  • Nie jesteś sam  – wywiad z Agatą Młynarską, czy dieta bezglutenowa z perspektywy weterana;
  • Życie na diecie – tekst o bezglutenowym weselu, Londyn na bezglutenowo, bezglutenowe wakacje Rovinij i Praga;
  • Nasze dzieci

  • Menu bez glutenu
  • Stowarzyszenie

 

Warto się zapisać do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ponieważ w Stowarzyszeniu skutecznie sobie wzajemnie pomagamy. Przez lata w Polsce w temacie celiakii bardzo niewiele się działo, dlatego nieświadomość była (i czasem wciąż jeszcze jest) porażająca. Kilkanaście osób w 2006 roku postanowiło to zmienić – od tego czasu w Polsce naprawdę życie celiaków się poprawia, a nas przybyło i w Stowarzyszeniu jest już prawie 3000 członków, mamy oddziały w całej Polsce. Zachęcam Was do przyłączenia się! Ja jestem w Stowarzyszeniu od początku mojej przygody z dietą bezglutenową! 🙂

2 komentarze Dodaj własny

  1. To co z tym syropem glukozowo-fruktozowym bo sama jestem ciekawa? 🙂

    1. Jak przeczytam, dam znać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.