Curry z ryżem z szafranem

Curry podane z przygotowanym w bulionie ryżem z szafranem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, do tego roszponka i prażony sezam. Jedziemy z przepisem!

Co potrzebujemy?

  • podwójna pierś kurczaka (filet)
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • puszka mleka kokosowego
  • śmietana kremówka (ok. 5 łyżek)
  • cukier trzcinowy do smaku
  • roszponka
  • prażony sezam
  • ryż (jak do risotto)
  • szafran
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy
  • bulion
  • masło

Mięso z kurczaka doprawiamy lekko solą i pieprzem. Kroimy na kawałki i obsmażamy w woku (lub na głębokiej patelni) na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dokładamy pastę curry. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do lekkiej redukcji sosu. Dodajemy śmietanę, mieszamy z cukrem (może być też zwykły). Posypujemy lekko zarumienionym sezamem (podsmażamy na patelni).

Ryż wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą. Następnie wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Czekamy 10 minut. Mieszamy ręką i znów przelewamy na sitko. Taki ryż wsypujemy na patelnię, dodając trochę masła. Podsmażamy i zalewamy bulionem. Nie wlewamy od razu zbyt dużo, jedynie lekko przykrywając ryż, by wypił ten bulion. Czynność powtarzamy kilka razy, aż ryż będzie gotowy. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, szafranem i sosem sojowym.

Podajemy z przygotowanym curry, ozdabiając roszponką.

Inspirację do przygotowania curry stanowi jak zwykle Kwestia Smaku. 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *