Curry z krewetkami i słodkim ryżem

To danie mnie zachwyciło. Słodki ryż, który przygotowałam, tak pięknie kontrastuje z ostrym curry z krewetkami. Uwierzcie mi, po zjedzeniu tego dania, Wasze kubki smakowe oszaleją! Curry z krewetkami i słodkim ryżem jest proste w przygotowaniu, a efekt oszałamiający.

Co potrzebujemy?

  • passata pomidorowa z butelki (wykorzystałam całą)
  • puszka mleka kokosowego
  • garść krewetek z ogonkami
  • zielona papryka
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula czerwona
  • masło klarowane
  • kurkuma
  • ostra papryka w proszku
  • ryż (jak do risotto)
  • bulion (u mnie warzywny)
  • syrop klonowy
  • oregano
  • sos teriyaki
  • zielona pasta curry
  • sos rybny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gotujemy. Po gotowaniu ok. 15 min wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy ponownie przez ok. 15 min.

Rozmrażamy krewetki i oczyszczamy z ogonków i pancerzyka. Pamiętajcie o wyjęciu ciemnego jelita. Wystarczy je delikatnie wyciąć nożem.

W międzyczasie przygotowujemy bulion, którym będziemy podlewać ryż. Ryż wsypujemy na suchą patelnię i od razu zalewamy odrobiną bulionu, tak by przykrył całe ziarenka. Doprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz kurkumą. Kiedy ryż wypije bulion, dodajemy znów trochę płynu, aż ryż będzie miękki i lepiący. Wtedy dodajemy łyżkę syropu klonowego i sosu teriyaki. Wszystko mieszamy. Ryż powinien mieć wyczuwalną słodycz.

Paprykę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek, cebulę i imbir.

Na patelni roztapiamy masło klarowane (lub olej),wrzucamy imbir, czosnek i cebulę. Dodajemy krewetki i smażymy dosłownie chwilę (ok. 1 min), doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy paprykę, kurkumę, ostrą paprykę i smażymy dalej. Dorzucamy pastę curry, smażymy przez chwilę, wlewamy sos i gotujemy. Dodajemy sos rybny.

Podajemy z ryżem, na który wlewamy sos i posypujemy szczypiorkiem.

Inspiracją do przygotowania curry była niezastąpiona Kwestia Smaku. Ryż jest moim pomysłem.


Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *