Curry z krewetkami i słodkim ryżem

To danie mnie zachwyciło. Słodki ryż, który przygotowałam, tak pięknie kontrastuje z ostrym curry z krewetkami. Uwierzcie mi, po zjedzeniu tego dania, Wasze kubki smakowe oszaleją! Curry z krewetkami i słodkim ryżem jest proste w przygotowaniu, a efekt oszałamiający.

Co potrzebujemy?

  • passata pomidorowa z butelki (wykorzystałam całą)
  • puszka mleka kokosowego
  • garść krewetek z ogonkami
  • zielona papryka
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula czerwona
  • masło klarowane
  • kurkuma
  • ostra papryka w proszku
  • ryż (jak do risotto)
  • bulion (u mnie warzywny)
  • syrop klonowy
  • oregano
  • sos teriyaki
  • zielona pasta curry
  • sos rybny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gotujemy. Po gotowaniu ok. 15 min wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy ponownie przez ok. 15 min.

Rozmrażamy krewetki i oczyszczamy z ogonków i pancerzyka. Pamiętajcie o wyjęciu ciemnego jelita. Wystarczy je delikatnie wyciąć nożem.

W międzyczasie przygotowujemy bulion, którym będziemy podlewać ryż. Ryż wsypujemy na suchą patelnię i od razu zalewamy odrobiną bulionu, tak by przykrył całe ziarenka. Doprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz kurkumą. Kiedy ryż wypije bulion, dodajemy znów trochę płynu, aż ryż będzie miękki i lepiący. Wtedy dodajemy łyżkę syropu klonowego i sosu teriyaki. Wszystko mieszamy. Ryż powinien mieć wyczuwalną słodycz.

Paprykę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek, cebulę i imbir.

Na patelni roztapiamy masło klarowane (lub olej),wrzucamy imbir, czosnek i cebulę. Dodajemy krewetki i smażymy dosłownie chwilę (ok. 1 min), doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy paprykę, kurkumę, ostrą paprykę i smażymy dalej. Dorzucamy pastę curry, smażymy przez chwilę, wlewamy sos i gotujemy. Dodajemy sos rybny.

Podajemy z ryżem, na który wlewamy sos i posypujemy szczypiorkiem.

Inspiracją do przygotowania curry była niezastąpiona Kwestia Smaku. Ryż jest moim pomysłem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *