Ciasto pomarańczowe

dnia

Pięknie wyglądające i pachnące ciasto pomarańczowe z lukrową polewą ze skórką pomarańczy i białą czekoladą, wszystko posypane wiórkami kokosowymi.

Co potrzebujemy?

  • 250 g masła (wyciągamy szybciej i kroimy w kostkę, odstawiamy, żeby zmiękło)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka (ocieplamy wcześniej w temperaturze pokojowej)
  • 1 pomarańcza (starta skórka i wyciśnięty sok)
  • 250 g mąki (u mnie mieszanka uniwersalna Grano)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • polewa: 50 g cukru pudru, 100 białej czekolady, część soku i startej skórki z pomarańczy
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Przygotowujemy tortownicę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piekłam w opcji termoobiegu.

Pomarańcze szorujemy i wyparzamy, potem ścieramy z niej skórkę, a sok wyciskamy. Masło ubijamy z dodatkiem cukru pudru, następnie dodajemy jajka w odstępach czasu. Dodajemy część skórki pomarańczowej (jakieś 3/4, reszta będzie potrzebna do polewy). Dorzucamy też mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Na koniec wlewamy ok. 90 mln soku z pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką.

Przekładamy masę do formy i pieczemy do suchego patyczka (u mnie ok. 45 min, ale sprawdzajcie). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostudzenia.

Pozostały sok (ok. 50 ml, ale jeśli tyle nie mamy, można uzupełnić wodą) podgrzewamy w garnku. Sok ma być bardzo gorący! Dodajemy cukier puder (szybko się rozpuści) oraz resztę skórki pomarańczowej. Wszystko mieszamy do połączenia składników, robimy to po zdjęciu z ognia. Dorzucamy pokruszoną na kostki czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Ostudzimy polewę, a później polejemy nią ciasto i posypiemy wiórkami kokosowymi.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.