Katarzyna, czytelniczka bloga i fanka na Facebooku, napisała mi wiadomość, w której dzieli się odkrytym przepisem na ciasto marchewkowe. „Niestety nie mam zdjęcia bo ciasto szybko znika z blachy” – napisała mi Kasia, co świadczy o tym, jak pyszne jest to ciasto.
Co potrzebujemy?
- 4 jajka
- 1 szklankę cukru
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 szklankę oleju
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę cynamonu
- garść rodzynek
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej, dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę – odciśniętą z soku i garść rodzynek, dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę kwadratową (ok. 22-20 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180ºC przez około 40 min (to zależy od tego jaki mamy piekarnik), do suchego patyczka.
Katarzynie bardzo dziękuję za przepis, a Wam życzę smacznego!
Interesujący przepis,aczkolwiek 1 szklanka cukru oraz oleju mnie troszkę przeraża,nie za dużo tego cukru i oleju ???
Na taką ilość produktów chyba wszystko jest okej. Zapraszam do dyskusji na Facebooku. Może się wypowie autorka przepisu.
Najlepiej byloby upiec to ciasto z polowy składników.,tylko w jakiej formie do pieczenia?
o połowę mniejszą 🙂