Chłodnik litewski

Upał nie odpuszcza. Na takie ciepłe dni najlepiej zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Mam dla Was dziś przepis na chłodnik litewski. Pyszna klasyka.

Co potrzebujemy?

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml bulionu
  • 400 g kefiru
  • 400 g śmietany 18%
  • szczypiorek
  • koperek
  • ogórek gruntowy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz

W moim ulubionym warzywniaku kupiłam botwinkę. Niestety, buraczki były średniej wielkości. W Kauflandzie natrafiłam na nieco zwiędłą botwinkę, ale za to z ładnymi, dużymi buraczkami. Połączyłam więc jedno i drugie. Botwinkę trzeba umyć, odciąć buraczki (obrać i pokroić w kosteczkę).

W międzyczasie gotujemy bulion, dodajemy do niego buraczki, grubsze łodyżki. Wszystko gotujemy do miękkości buraków. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone liście. Wywar studzimy.

Do przygotowanego wywaru dodajemy kefir, śmietanę, szczypiorek, koperek i pokrojonego drobno ogórka. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, octem.

Schładzamy i podajemy z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.