Chleb razowy z domową pastą z makreli

dnia

Wiele razy, jedząc kupny chleb bezglutenowy, marzyłam o takim, którego skórka będzie chrupiąca, a środek mięciutki. Na ratunek przyszła firma Grano, która ma w swojej ofercie mnóstwo mieszanek do wypieku chleba. Wychodzi absolutnie fantastyczny.

Rzadko piekę chleb sama. Nie mam na to czasu, nie zawsze wychodzi mi taki, jak bym chciała, więc często się zniechęcam. Dotychczas trafiałam na mieszanki, które nie miały dobrego składu albo efekt nie był taki, jak sobie wyobrażałam.

Dopóki nie trafiłam na produkty Grano. Wybrałam wypiek chleba razowego. Zacznijmy więc od składu, w którym jest: skrobia modyfikowana tapiokowa, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka lniana, cukier, sól, mielona łuska babki płesznik, hydroksypropylometyloceluloza, drożdże, mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych. Jak na produkty tego typu to skład jest naprawdę bardzo dobry.

Przygotowanie chleba jest banalnie proste. Dodajemy wodę, ocet, oliwę – instrukcja jest na opakowaniu.

Wyrabianie ciasta, odłożenie go w ciepłe miejsce – to ok. 30 min pracy. Samo pieczenie to drugie tyle. Chleb po wypieku jest idealnie rumiany, ma chrupiącą skórkę oraz jest miękki w środku.

Zobaczcie na te zdjęcia! Chleb wygląda jak glutenowy. I powiem wam szczerze – smakuje naprawdę jak nie taki bezglutenowy.

Mieszankę do wypieku chleba razowego możecie kupić tutaj. Jego cena to 10,90 zł.

Do takiego pieczywa pasuje nawet samo masło, może z dodatkiem soli. Ale ja postanowiłam zrobić do niego domową pastę z makreli.

Co potrzebujemy?

  • 1 wędzona makrela
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 cebulki szalotki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy (jaką lubicie)
  • garść siekanego szczypiorku
  • łyżka masła
  • szczypta pieprzu

Makrelę przekładamy do miseczki (uwaga na ewentualne ości!) i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę szalotkę, jajko na twardo w kostkę, majonez, musztardę, siekany szczypiorek i pieprz. Dorzucamy masło i wszystko razem mieszamy, do uzyskania w miarę gładkiej masy.

Pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie pysznie. Szczególnie, kiedy ląduje na tak dobrym pieczywie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *