Chleb bezglutenowy – mieszanka Royal Baker Mix

Bardzo często dostaję pytania o to, jaki chleb jem. Staram się piec chleb samodzielnie, przy pomocy mojej maszyny, o której Wam pisałam na blogu. Kiedy nie chce mi się piec albo nie mam przy sobie mieszanki do jej wypieku (czy też drożdży), kupuję chleb w sklepach. Mam już wybrane takie rodzaje pieczywa, które mi smakują. Podpiekam je wtedy w tosterze albo opiekaczu i jem pyszne kanapki. Jednak dzisiejszy wpis będzie poświęcony wypiekowi chleba w maszynie.

Dziś nabrałam ochoty na chleb pieczony samodzielnie, chcę go zjeść z twarożkiem. Czekam tylko, aż troszkę ostygnie. Postanowiłam, że wykorzystam mieszankę firmy Balviten – Royal Baker Mix (350 g). Do mieszanki wystarczy dodać drożdże, olej, wodę sól i cukier do smaku.

Potrzebujemy: koncentrat chleba królewskiego: 0,35kg, drożdże: suche (np. dr Oetker) ok. 3 g (lub 0,010kg drożdży świeżych), ciepłą wodę (0,35l),  łyżkę oleju, 2 małe miarki cukru cukru i miarkę soli.

Metoda w piecyku automatycznych:

  1. Do pojemnika piecyka wsypać wszystkie składniki. Uruchomić program „gluten-free”.
  2. Po ok. 2 godzinach wyciągnąć gotowy chleb i pozostawić do wystygnięcia.

W przypadku innych piecyków, należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.

Jeśl nie macie maszyny do wypieku chleba, nie przejmujcie się. Chleb z piekarnika wychodzi równie pyszny, kiedyś taki piekłam.

Metoda tradycyjna:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem prze ok. 5min)
  2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45min.
  3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.

Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia.

A tak wygląda chleb już po wyciągnięciu z maszyny. Jest naprawdę imponujący. Nie mogę doczekać się, kiedy go zjem 🙂 Na zdjęciu wygląda na mocno przypieczony, ale spokojnie – to tylko takie światło. W rzeczywistości jest ładnie zarumieniony.

A Wy wybieracie chleb pieczony samodzielnie czy kupujecie gotowy w sklepie?

5 komentarzy Dodaj własny

  1. ~tesska pisze:

    Zdecydowanie piekę samodzielnie 😉 Sklepowy mi nie podchodzi absolutnie.

  2. ~Anula80 pisze:

    Ja też sama piekę. Nie smakują mi kupne chleby

  3. ~marchewa79 pisze:

    Praktycznie zawsze piekę chleb sama. Dodaję siemię lniane i trochę mąki z orzechów włoskich-chleb jest wtedy dłużej świeży. Jeśli muszę kupić to zdecydowanie polecam bochenek szlachecki ciemny Bezglutenu- prawie jak glutenowy.

  4. ~Aga75 pisze:

    Piekę samodzielnie dodaję tez trochę ” masy harina”-org pis.farinha de milho wtedy jest bardziej wilgotny.

  5. ~anka pisze:

    A mnie w wypiekaczu do chleba wychodzi tylko z mieszanki Schara (na chleb). Wszystkie inne mi nie wychodza. Ciasto przetasta i wylewa sie poza forme.Kiedys uklepalam ciasto z Balvitenu chlebek z ziarnami, wyrosl w caly swiat, nie nadawal sie do kanapek, ale w smaku byl duzo lepszy niz ten z schara. Nie wiem, co robie zle

Skomentuj ~Anula80 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.