Ostatnio, kiedy oglądałam jeden z odcinków „5 sposobów na…”, poczułam ochotę na wypróbowanie jednego z przepisów umieszczonych w wideo. Wczoraj, kiedy przygotowywaliśmy sałatkę (przepis już wkrótce), zrobiliśmy chipsy ziemniaczane, które są całkowicie bezglutenowe.
Co potrzebujemy?
1-2 ziemniaki
obieraczka do warzyw
olej
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ziemniaki obieramy ze skórki. Obieraczkę do warzyw myjemy i kroimy ziemniaki za jej pomocą. Wychodzą wtedy bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy krótszą chwilę, do zarumienienia. Wykładamy na papier, by odsączyć tłuszcz. Solimy i doprawiamy do smaku. Gotowe!
To naprawdę ciekawa alternatywa dla chipsów ze sklepów. Robi się je bardzo szybko i są naprawdę smaczne!
Smacznego!
Samemu robiłam na bazie gotowych solonych i dodawałam smaki. Bo robienie plasterka chipsa bardzo dużo czasu wymaga. Dlatego gotowe bez smakowe i już zmiana smaków na przykład paprykowe https://totemat.pl/jak-zrobic-chipsy-paprykowe-przepis/ dodawałam samej papryki proszkowanej ale już wędzonej.