Chili con carne

Panie, Panowie, Panie! Przygotowałam dla Was na dziś przepis na Chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni meksykańskiej. Jestem fanką odkrywania smaków potraw z innych krajów, więc dziś postawiłam właśnie na to danie. Jeśli lubicie aromatycze przyprawy oraz ostre przysmaki, ta potrawa jest właśnie dla Was.

 

Co potrzebujemy?
ok. 40 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 paczka ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do potraw meksykańskich
sól, chili
olej do smażenia

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę oraz paprykę w kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie zarumienione dodajemy cebulę i paprykę i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek, ryż, rozdrobnione pomidory oraz odsączoną fasolę. Doprawiamy solą, chili i przyprawą do potraw meksykańskich. Dusimy ok. 10 min.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *