Chili con carne

Panie, Panowie, Panie! Przygotowałam dla Was na dziś przepis na Chili con carne, czyli tradycyjną potrawę kuchni meksykańskiej. Jestem fanką odkrywania smaków potraw z innych krajów, więc dziś postawiłam właśnie na to danie. Jeśli lubicie aromatycze przyprawy oraz ostre przysmaki, ta potrawa jest właśnie dla Was.

 

Co potrzebujemy?
ok. 40 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 paczka ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do potraw meksykańskich
sól, chili
olej do smażenia

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę oraz paprykę w kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie zarumienione dodajemy cebulę i paprykę i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek, ryż, rozdrobnione pomidory oraz odsączoną fasolę. Doprawiamy solą, chili i przyprawą do potraw meksykańskich. Dusimy ok. 10 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.