Burrata na pesto z rukoli

on

Dziś na moim stole zagościła burrata. Długo zastanawiałam się, jak połączyć smaki. Wybór padł na pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli. Wyszło obłędnie!

Burrata to przepyszny włoski ser, który ma aksamitny smak. To połączenie mozzarelli i śmietany. Zewnętrzna skorupa to solidna mozzarella, więc jak będziecie dotykać tego sera, jest twardy, lecz lekko przelewający się, bo wewnątrz jest dużo bardziej śmietanowy. Raz próbując tego sera, zakochacie się w jego smaku na długo.

Co potrzebujemy?

  • burrata
  • kilka pomidorków koktajlowych (zależy od wielkości talerza)
  • sos balsamiczny
  • pesto: garść rukoli, 2 ząbki czosnku, 10 orzechów nerkowca, 2-3 łyżki oliwy, sok z połowy limonki, chili
  • dymka i szczypiorek
  • oliwa

Burratę wyciągamy z lodówki, odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze. Posiekaną dymkę i szczypiorek podsmażamy na oliwie – u mnie oliwa z papryką. Na talerz wykładamy pesto, wokół pomidorki koktajlowe. Na środek kładziemy burratę, którą posypujemy podsmażoną cebulką i szczypiorkiem, polewamy oliwą. Pomiędzy pomidorkami stawiamy kropeczki z sosu balsamicznego.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *