Bezglutenowy makaron zapiekany z warzywami i mięsem mielonym

Chciałabym zaproponować Wam przepis na makaron zapiekany z warzywami i mięsem mielonym. Zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Nieco zmodyfikowałam ten przepis i mam dla Was pyszną wersję bez glutenu. Zaczynamy?

Co potrzebujemy? (na 4 porcje)

  • 200 g makaronu świderki (wybrałam ten z Biedronki)
  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego (lub innego)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii (1 średnia)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 bakłażana
  • opcjonalnie: papryczka chili
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • mięso mielone z indyka
  • 150 g sera do zapiekania (wybrałam dwa rodzaje, dwukolorowe)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży tymianek lub bazylia

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy troszkę krócej niż al dente. Pamiętajcie, że będziecie zapiekać go z warzywami, które puszczą soki. Nie chcemy podać papki. Na dużej patelni na łyżce oliwy (lub innego tłuszczu) zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek i jeszcze jedną łyżkę oliwy. Do tego pokrojone warzywa (papryka, cukinia, bakłażan). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę chili (uwaga, ostre!).

Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut, mieszając je. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy, mieszamy i zagotujemy. Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy w międzyczasie mięso mielone na drugiej patelni. Dodajemy mięso mielone do warzyw i wszystko mieszamy. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Ja wybrałam drugą opcję.

13 komentarzy Dodaj własny

  1. ~kasia pisze:

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

    1. ~Obżarciuch pisze:

      bardzo pysznie wygląda:) niedawno robiłam muszle nadziewane warzywami,polecam!
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/03/muszle-nadziewane-warzywami.html

      pozdrawiam!

      1. ~Rondel pisze:

        ale smaka nam narobiłaś
        podrzucamy nasze bezglutenowe przepisy
        http://ronddel.blogspot.com/?q=bezglutenowe+przepisy

          1. ~Ania pisze:

            ja zapraszam na domowe sprawdzone przepisy na chleb, sery, masło, szynki, alkohole i inne http://blog.winoiser.com

  2. foudre pisze:

    Ooo, takie makarony lubię 😀

  3. Bardzo apetyczne danie. Do siebie zapraszam na zapiekankę z tortellini i serami
    http://bulkazchlebem.pl/zapiekanka-z-tortellini-i-serami

  4. ~tss pisze:

    Makaron z cukinii polecam – http://www.stachurska.eu/?p=19160 .

  5. ~Kasia pisze:

    W biedronce jest makaron bezglutenowy?

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.