Bezglutenowy makaron a’la carbonara

Stali bywalce mojego bloga (czy Instagrama) wiedzą, że uwielbiam makarony. Ostatnio przygotowałam makaron a’la carbonara. Wybrałam makaron od Incoli – spaghetti alla chitarra.

Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • ok. 150 g boczku wędzonego
  • makaron
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i mieszamy. Na patelni (bez tłuszczu!) smażymy boczek pokrojony w kostkę, aż będzie ładnie zrumieniony. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy, odstawiamy z ognia i dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy pieprzem. Makaron polewamy jajkami, mieszamy i dodajemy śmietanę 30%. Dzięki temu połączeniu sos będzie aksamitny. Podając, posypujemy resztą sera.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *