Stali bywalce mojego bloga (czy Instagrama) wiedzą, że uwielbiam makarony. Ostatnio przygotowałam makaron a’la carbonara. Wybrałam makaron od Incoli – spaghetti alla chitarra.
Co potrzebujemy?
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany 30%
- ok. 150 g boczku wędzonego
- makaron
- 3 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- parmezan
- sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i mieszamy. Na patelni (bez tłuszczu!) smażymy boczek pokrojony w kostkę, aż będzie ładnie zrumieniony. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy, odstawiamy z ognia i dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy pieprzem. Makaron polewamy jajkami, mieszamy i dodajemy śmietanę 30%. Dzięki temu połączeniu sos będzie aksamitny. Podając, posypujemy resztą sera.
Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku