Bezglutenowy makaron a’la carbonara

Stali bywalce mojego bloga (czy Instagrama) wiedzą, że uwielbiam makarony. Ostatnio przygotowałam makaron a’la carbonara. Wybrałam makaron od Incoli – spaghetti alla chitarra.

Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • ok. 150 g boczku wędzonego
  • makaron
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i mieszamy. Na patelni (bez tłuszczu!) smażymy boczek pokrojony w kostkę, aż będzie ładnie zrumieniony. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy, odstawiamy z ognia i dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy pieprzem. Makaron polewamy jajkami, mieszamy i dodajemy śmietanę 30%. Dzięki temu połączeniu sos będzie aksamitny. Podając, posypujemy resztą sera.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.