Bezglutenowy chłopski garnek

A może szybkie danie jednogarnkowe? No pewnie! Proponuję bezglutenowy chłopski garnek.

Co potrzebujemy?

  • laska kiełbasy
  • ok 200 g wędzonego boczku
  • oliwa
  • cebula
  • 2 średnie marchewki
  • papryka
  • 500 ml bulionu
  • puszka białej fasolki
  • puszka pomidorów z puszki
  • natka pietruszki
  • łyżka majeranku, suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem, dolewając w razie potrzeby trochę oliwy. Wkładamy boczek, mieszamy, aż się wytopi. Dorzucamy cebulę i też podsmażamy. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, dorzucamy przyprawy. Wlewamy gorący bulion oraz całą zawartość puszki z fasolą. Gotujemy i dokładamy pomidory. Podajemy z natką pietruszki.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *