Bezglutenowe spaghetti all’Amatriciana

Mam dziś dla Was przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron all’Amatriciana. Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego mięsa, pomidorów i sera. W Rzymie sos ten nazywany jest matriciana. Mimo że nazwa brzmi poważnie, przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Zachęcam!

Co potrzebujemy?

  • spaghetti (wykorzystałam bezglutenowe z Biedronki)
  • oliwa (ok. 1-2 łyżek)
  • 1 cebula (wykorzystałam czerwoną)
  • pancetta lub wędzony boczek (wybrałam pancettę, ok. 100-120 g, gluten free z Biedronki)
  • ok. 5 dużych lub 10 małych plasterków salami
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej (lub podobnej)
  • 1-2 suszone papryczki chili lub szczypta płatków
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów z puszki (krojonych)
  • starty ser (może być parmezan lub podobny)
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Ten fragment jest najbardziej pracochłonny. W garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy i dodajemy chili (lub płatki). Znów smażymy i dorzucamy pokrojone mięso (pancetta, salami, szynka) i dorzucamy do garnka. Smażymy do zarumienienia. Teraz czas na dorzucenie koncentratu, chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Chwilę tak gotujemy i dodajemy 2 puszki pomidorów. Wszystko mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. godzinę, nie zapominając o tym, żeby raz na jakiś czas zamieszać.

Gotujemy makaron według instrukcji. Ja najbardziej lubię al dente. Po ugotowaniu zostawiamy troszkę wody w makaronie (ok. 4 łyżek) i dorzucamy do makaronu przygotowany, wcześniej doprawiony, sos. Chwilę mieszamy i podajemy, posypując startym serem.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *