Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych (Incola)

dnia

Jakiś czas temu rozpoczęłam testy produktów firmy Incola. Dziś przyszedł czas na opowiedzenie Wam o płatkach jaglanych. Długo zastanawiałam się, co mogłabym z nich przygotować… Zdecydowałam się dziś na zrobienie z nich placuszków. Wyszły bardzo dobre!

Płatki jaglane zapakowano w paczkę o wielkości 250 g. Nie zawierają one glutenu i orzechów ziemnych.. Mogą jednak zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów, sezamu, łubinu, SO2. 

Co potrzebujemy do przygotowania placuszków z płatków jaglanych?

  • płatki jaglane (wsypałam max. 1/4 opakowania)
  • 2 jajka
  • cukier (jedna płaska łyżka)
  • dwie łyżki kompotu z czereśni
  • czereśnie z kompotu do ozdobienia i dodania smaku
  • olej do smażenia

Płatki jaglane mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy cukier i troszkę soku z owoców. Wszystko mieszamy tak, żeby wyszła dość gęsta papka.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy średniej wielkości placuszki. Smażymy je do zarumienienia z jednej i drugiej strony.

Na koniec można je ozdobić owocami. Ja ich jeszcze nie przyozdobiłam, ponieważ zabieram placuszki do pracy i dopiero tam je zjem z owocami. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały! 🙂

Cena płatków jaglanych Incola: 7-9 zł (w zależności od sklepu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.