Jakiś czas temu rozpoczęłam testy produktów firmy Incola. Dziś przyszedł czas na opowiedzenie Wam o płatkach jaglanych. Długo zastanawiałam się, co mogłabym z nich przygotować… Zdecydowałam się dziś na zrobienie z nich placuszków. Wyszły bardzo dobre!
Płatki jaglane zapakowano w paczkę o wielkości 250 g. Nie zawierają one glutenu i orzechów ziemnych.. Mogą jednak zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów, sezamu, łubinu, SO2.
Co potrzebujemy do przygotowania placuszków z płatków jaglanych?
- płatki jaglane (wsypałam max. 1/4 opakowania)
- 2 jajka
- cukier (jedna płaska łyżka)
- dwie łyżki kompotu z czereśni
- czereśnie z kompotu do ozdobienia i dodania smaku
- olej do smażenia
Płatki jaglane mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy cukier i troszkę soku z owoców. Wszystko mieszamy tak, żeby wyszła dość gęsta papka.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy średniej wielkości placuszki. Smażymy je do zarumienienia z jednej i drugiej strony.
Na koniec można je ozdobić owocami. Ja ich jeszcze nie przyozdobiłam, ponieważ zabieram placuszki do pracy i dopiero tam je zjem z owocami. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały! 🙂
Cena płatków jaglanych Incola: 7-9 zł (w zależności od sklepu)