Bezglutenowe placki z batatów

Bardzo lubię bataty. Smakuje mi to, że są lekko słodkawe, a można przełamać ten smak czymś kwaśnym, np. kwaśną śmietaną lub pesto czy sałatką z ogórków. Postawiłam na bezglutenowe placki z batatów. Wyszły pyszne!

Co potrzebujemy?

  • 2 bataty
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • szczypta papryki wędzonej, gałki muszkatołowej, kurkumy
  • kwaśna śmietana
  • pomidor
  • szczypiorek

Bataty ścieramy na tarce o szerszych oczkach. Tak samo robimy z cebulą. Mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, mąką, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i smażymy placki, do zarumienienia. Można podawać jak ja z kwaśną śmietaną, pomidorem i szczypiorkiem lub pesto z rukoli (jak w tym wpisie). Próbujcie swoich dodatków.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *