Dziś, na prośbę Eweliny – czytelniczki bezglutenowego bloga, zamieszczam przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, który podesłała mi Natalia. Zaczerpnęłam go z bloga Bez okruszka.
Co potrzebujemy?
500 g miksu mąki bezglutenowej (można użyć miksu na pierogi z Schara)
1/2 łyżeczki soli
wrzątek
Farsz (w naszym przypadku – kapusta z grzybami)
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Pora na farsz! Grzybki płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy je później w tej samej wodzie, w której się moczyły, ale dodajemy do niej liście laurowe. Gotujemy do miękkości, a później drobno siekamy. W osobnym garnku gotujemy kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna trzeba ją opłukać wodą. Ugotowaną kapustę odsączam z wody i drobno siekamy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Później wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy sól i mieszamy. W mące robimy zagłębienie i dodajemy powoli wrzątek, a mąkę zaganiamy do środka nożem. Za chwilkę zaczynamy wyrabiać, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
Po podzieleniu na części ciasto wałkujemy. Możemy podsypywać je lekko mąką. Szklanką wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zalepiamy brzegi pierogów.
Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Smacznego! 🙂
Niestety, jeszcze nie robiłam pierogów bezglutenowych, więc nie posiadam zdjęcia. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie! 🙂
Dobrze, że w tym roku na grzybobraniu było mnóstwo grzybów. Starczy na pierogi, grzybową i bigos.
Oj tak, grzyby są cudowne! Uwielbiam ich zapach!
Ja jutro będe robiła pierogi, wiec zdam relację jak wyszły i podziele sie zdjeciami.
Pozdrawiam
Czekam na relację! 🙂 Powodzenia!
Pieprz jaki używasz? 🙂