Bezglutenowe naleśniki na mące Nutri Free

Nigdy nie robiłam naleśników. Uwielbiam je jeść, ale ich przygotowanie zawsze mnie denerwowało. Korzystałam więc z pomocy innych osób i jadłam te zrobione przez nich. Pomyślałam jednak, że w życiu trzeba spróbować wszystkiego. Podeszłam do piecyka i… zrobiłam przepyszne naleśniki bezglutenowe!

Co potrzebujemy?

  • 2 szklanki mąki (użyłam mieszanki do wypieku Nutri Free – mąka dostępna w sklepie Italia Bez Glutenu, cena: 11 zł*)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier
  • sól
  • olej

Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i cukier i mieszamy wszystko na jednolitą masę.

Kiedy konsystencja jest odpowiednia (ciasto spływa z łyżki, jednocześnie ją lekko obtaczając), rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. Gotowe! 🙂

* Wybrałam zrównoważoną mieszankę o niskiej zawartości cukrów i tłuszczy nasyconych. Jest idealna do przygotowania ciast i biszkoptów. Do naleśników pasuje idealnie! 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *