Mam dziś dla Was przepis na bezglutenowe kotlety mielone z kapustą kiszoną. Będzie też przepis na kotlety schabowe z kapustę zasmażaną. Polecam!
Kotlety mielone z kapustą kiszoną
Co potrzebujemy?
- mięso mielone (wybrałam z indyka)
- bułka tarta bezglutenowa
- jajko
- papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi
- kapusta kiszona
- ziemniaki
- masło
- oliwa
- sól, pieprz
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, dodajemy przyprawy. Formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na mniejszym ogniu.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i solą (najlepiej morską). Podajemy z kapustą kiszoną surową, lekko odsączoną z soku.
Kotlety schabowe z kapustą zasmażaną
- schab podzielony na kotlety
- bułka tarta bezglutenowa
- dowolna mąka bezglutenowa
- jajko
- kapusta kiszona
- masło klarowane/smalec
- wrzątek (do zalania kapusty)
- liść laurowy, ziele angielskie
- ziemniaki
- mleko
- masło
- sól, pieprz
Kotlety moczymy w mleku z solą. Mniej więcej godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Później wyciągamy je z mleka i odkładamy na ręcznik papierowy. Następnie obtaczamy je w mące, moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym lub smalcu (w ostateczności może być inny tłuszcz). Po usmażeniu wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i solą (najlepiej morską). Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości kapusty. Później w osobnym garnku na maśle/smalcu podsmażamy trochę mąki bezglutenowej, dodajemy trochę wody z kapusty i mieszamy z kapustą. Można dodać kminek, którego ja nie dodałam.