Bezglutenowe kleftiko

Czasem lubię sytuacje, kiedy nie muszę włożyć zbyt dużo pracy, by powstało smaczne danie. Jeśli też tak czasem macie, kleftiko z indyka będzie dla Was idealnym rozwiązaniem.

Co potrzebujemy?

  • ok. 900 g udźca z indyka z kością
  • ok. 600 g ziemniaków
  • główka czosnku
  • suszone oregano
  • suszony majeranek
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mała czerwona cebula

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Mięso odkrawamy od kości, dzieląc na mniejsze i większe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy z zewnętrznych osłonek i pojedyncze ząbki kroimy na połówki.  Mięso doprawiam solą, pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładając ziemniakami. W środek wkładamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Posypujemy wszystko oregano, majerankiem, skrapiamy oliwą i cytryną. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Zamykamy naczynie (jeśli nie ma pokrywki, używamy folii aluminiowej). Pieczemy 2 godziny. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę.

Inspiracją przepisy znalezione w internecie i niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *