Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Skoro mamy sezon na truskawki, żal byłoby tego nie wykorzystać. Postanowiłam więc zrobić ciasto z truskawkami. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – znakomity.

Co potrzebujemy?

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam niepełną)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 240 g mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (piekłam na opcji góra/dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę (moja miała ok. 26 cm).

Jajka wbijamy do miski, do której dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy na puszysty krem na wysokich obrotach. Plus minus przez 10 minut, ale może być ciut krócej.

Cienkim strumieniem dodajemy olej, miksujemy dalej. Do osobnej miski dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym) oraz sodą, wszystko mieszamy. Dodajemy do masy stopniowo, miksujemy na najmniejszych obrotach.

Ciasto wykładamy do tortownicy, wykładamy na wierzch truskawki i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy, wbijając patyczek w ciasto. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Inspiracją był przepis Kwestii Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *