Bezglutenowe ciasto „Wyśmienitka”

Katarzyna, czytelniczka bezglutenowego bloga, wysłała mi przepis na bezglutenowe ciasto „Wyśmienitka”. Ciasto prezentuje się naprawdę dobrze, więc postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. 

Biszkopt jasny z makiem:

  • 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki suchego maku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier chwilę ubijać, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Upiec biszkopt.

Ciasto miodowe:

  • 25 dag mąki (ja dałam 10 dag mąki kukurydzianej i 15 uniwersalnej bezglutenowej)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • ¼ kostki margaryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, przełożyć do formy tej samej wielkości co na biszkopt, upiec.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka pomarańczowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, dusić chwilkę. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i prażyć jeszcze chwilkę. Ciepłe, ale nie gorące wyłożyć na ciasto miodowe. Przykryć biszkoptem.

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka czerwona

Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl wody. Tężejącą wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopta

Dodatkowo:

  • Puszka brzoskwini
  • 2 galaretki (ja dałam 1 cytrynową i 1 truskawkową)

Brzoskwinie pokroić i ułożyć na masie serowej, na to wylać galaretkę.

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~sitarska pisze:

    witam a jakiej firmy jest serek homogenizowany?

    1. Mlekovita na przykład. Ja zawsze czytam skład i na tej podstawie decyduję o wyborze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.