Z okazji zdania ostatniej sesji w życiu przygotowałam dziś brownie z mieszanki zamówionej w internetowym sklepie Balvitenu. Mieszanka ta była w promocji. Kosztowała 70 proc. taniej, więc zamiast 15,88 zł kosztowała jedyne 4,76 zł. Możecie ją znaleźć tutaj!
Ciasto jest bardzo dobre! 🙂
Pewnie jesteście zainteresowani, co jest w tej mieszance. Skład to: cukier trzcinowy, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa razowa, płatki czekoladowe ciemne, kakao, zagęszczacz: guma karobowa, sól morska, wanilia.
Jak zapewnia producent, wszystkie składniki produktów Bauckhof pochodzą wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, mają wyjątkowo naturalny smak.
ej! chyba się skuszę!
czy glutenowcy poczują różnicę?
Nie poczują żadnej różnicy. Mój chłopak jest glutenowcem, a jadł to brownie ze smakiem 🙂
A ja polecam brownie z kaszą jaglaną bez grama mąki 🙂
SKŁADNIKI:
‒ pół szklanki kaszy jaglanej
‒ szczypta soli
‒ 3 jajka
‒ pół szklanki mleka
‒ pół szklanki cukru
‒ pół szklanki kakao
‒ 50 ml oleju
‒ łyżeczka proszku do pieczenia
‒ 100 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przepłukać zimną wodą, następnie wrzątkiem. Włożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dodać szczyptę soli. Ugotowaną kaszę wystudzić.
Wystudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać jajka, olej, mleko, cukier, kakao i proszek. Całość dokładnie zmiksować blenderem.
Blaszkę (okrągła tortownica o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekanymi orzechami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.