Bezglutenowe brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami – czy może być coś, co brzmi lepiej? Ciasto idealnie nadaje się jako dodatek do kawy, podczas popołudniowych pogaduszek ze znajomymi oraz jako prezent dla bliskiej nam osoby. Dodatkowo przygotowanie jest bardzo proste.

Co potrzebujemy?

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej/mlecznej
  • 135 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar uniwersalnej)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • truskawki

Do garnka wrzucamy masło i powoli roztapiamy. Kiedy już będzie gotowe, dorzucamy gorzką czekoladę podzieloną na kostki i cały czas mieszając roztapiamy na gładką masę. W misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy dalej. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę.

Formę (moja była 22 cm, okrągła) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Do formy wykładamy przygotowaną masę. Na wierzch wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Posypujemy pokruszoną czekoladą mleczną (lub deserową). Pieczemy przez ok. 40 min.

Inspiracją jest przepis z niezastąpionej Kwestii Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *