Bezglutenowa zapiekanka z batatów z jajkami

Rozkochałam się ostatnio w batatach. Jadłam już bezglutenowe placki, pieczone bataty z pesto z rukoli. Przyszła pora na bezglutenową zapiekankę z batatów z jajkami.

To danie, które nieco przypomina mi szakszukę. Oczywiście tylko przypomina, bo nic oprócz jajek tu nie jest wspólne.

Co potrzebujemy?

  • duży batat
  • mała cebula (użyłam czerwonej)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki ricotty
  • szczypiorek
  • skórka z cytryny (niecała łyżeczka)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Batata ścieramy na średnich oczkach, mieszamy ze startą cebulą, dodajemy sól, pieprz i mieszamy z łyżką oliwy. Firmę żaroodporną lekko smarujemy oliwą i wykładamy do niej mieszankę warzyw.

Pieczemy w piekarniku w 230 stopniach przez około 12 minut (bataty będą lekko zarumienione od góry). Wbijamy jajka i pieczemy do ścięcia białka. W międzyczasie ricottę mieszamy ze skórką cytryny, solą i pieprzem.

Nakładamy bataty, dodajemy obok ricottę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Smak jest niesamowity!

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. zosia pisze:

    Pyszna ta zapiekanka. Idealne śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.