Tarta de Santiago to bardzo dobre ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Nie ma tu bowiem ani grama mąki. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt? Znakomity!
Co potrzebujemy?
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- skórka starta z 1 małej cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 150 g zmielonych obranych migdałów (użyłam blendera)
- cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Szykujemy tortownicę (ok. 23 cm).
Jajka trzeba ubić z cukrem (można dodawać stopniowo), skórką z cytryny, cynamonem. Potem dodajemy migdały, mieszamy delikatnie. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 40 min w piekarniku. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
150stopni termoobieg czy tylko grzanie góra i dół? Przepis brzmi ciekawie, choć sporo cukru? tez wyjdzie przy 100g cukru?
Czy mozna uzyc mniej cukru? Np. 100g? Czy 150 stopni z termoobiegiem czy tylko grzanie góra i dół?