Bezglutenowa szarlotka sypana

dnia

Upiekłam ciasto. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło PRZEPYSZNE. Bezglutenowa szarlotka sypana to coś, co robi się bardzo szybko, a efekt jest naprawdę świetny.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 8 kwaśnych jabłek
  • 200 g zimnego masła

Mąka, kaszka kukurydziana, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia – wszystko mieszamy razem. Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tortownicę (lub inną formę) wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód wysypujemy pierwszą część suchych składników. Na to jabłka. Znów suche składniki i reszta jabłek. Na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło tak, żeby przykryło całość.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.