Bezglutenowa szarlotka sypana

Upiekłam ciasto. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło PRZEPYSZNE. Bezglutenowa szarlotka sypana to coś, co robi się bardzo szybko, a efekt jest naprawdę świetny.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 8 kwaśnych jabłek
  • 200 g zimnego masła

Mąka, kaszka kukurydziana, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia – wszystko mieszamy razem. Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tortownicę (lub inną formę) wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód wysypujemy pierwszą część suchych składników. Na to jabłka. Znów suche składniki i reszta jabłek. Na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło tak, żeby przykryło całość.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *