Bezglutenowa babka cytrynowa Dr. Oetkera

Po Kopcu Kreta Dr. Oetkera oraz po pysznej babce czekoladowej, przyszedł czas na babkę cytrynową. Babka przepięknie pachnie i przygotowuje się ją bardzo szybko.

Mieszankę z paczki wrzucamy do miski. Dodajemy tylko 4 jajka, 125 g masła i 3 łyżki wody. W międzyczasie możecie nastawić piekarnik na 175 stopni. Babkę będziemy w nim piec przez około godzinę.

Teraz czas na miksowanie składników.Robimy to mikserem przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.

Przekładamy do formy (podłużnej, typowej formy na babkę lub do małych foremek na muffinki). Wyrównujemy masę i wkładamy do piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia robimy na babce nacięcie (jeśli wybierzecie podłużną formę).

I pieczemy dalej, do suchego patyczka. Potem pozostaje już tylko liczenie na to, że nasza cierpliwość będzie wystarczająco duża, żebyśmy wytrzymali do momentu, kiedy babka będzie nieco schłodzona… Pachnie nieziemsko!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. Fetomo pisze:

    Jak pysznie na zdjęciu. Wysłał link do swojej dziewczyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *