Bezglutenowa babka cytrynowa Dr. Oetkera

dnia

Po Kopcu Kreta Dr. Oetkera oraz po pysznej babce czekoladowej, przyszedł czas na babkę cytrynową. Babka przepięknie pachnie i przygotowuje się ją bardzo szybko.

Mieszankę z paczki wrzucamy do miski. Dodajemy tylko 4 jajka, 125 g masła i 3 łyżki wody. W międzyczasie możecie nastawić piekarnik na 175 stopni. Babkę będziemy w nim piec przez około godzinę.

Teraz czas na miksowanie składników.Robimy to mikserem przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.

Przekładamy do formy (podłużnej, typowej formy na babkę lub do małych foremek na muffinki). Wyrównujemy masę i wkładamy do piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia robimy na babce nacięcie (jeśli wybierzecie podłużną formę).

I pieczemy dalej, do suchego patyczka. Potem pozostaje już tylko liczenie na to, że nasza cierpliwość będzie wystarczająco duża, żebyśmy wytrzymali do momentu, kiedy babka będzie nieco schłodzona… Pachnie nieziemsko!

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~Marina pisze:

    Dobrze napisane!

  2. Fetomo pisze:

    Jak pysznie na zdjęciu. Wysłał link do swojej dziewczyny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *