Bataty i indyk balsamico

Uwielbiam bataty. Ostatnio goszczą u mnie naprawdę często. Dziś mam dla Was przepis na bataty, indyka balsamico i pyszne ogórki.

Co potrzebujemy?

  • bataty (1 duży)
  • indyk (1 filet)
  • oliwa (2 łyżki do marynaty + do skropienia batatów i ogórków)
  • ocet balsamiczny (4 łyżki do marynaty)
  • sól, pieprz
  • ogórek szklarniowy
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • syrop klonowy (lub miód)
  • bazylia
  • rozmaryn

Indyka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, soli i pieprzu, dodając listki rozmarynu. Wszystko mieszamy.

Bataty kroimy w kawałki, wykładamy do formy żaroodpornej, pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.

W międzyczasie smażymy indyka (bez marynaty, zostawiamy ją na później). Wykładamy go do formy z upieczonymi już batatami. Polewamy wszystko podgrzaną na patelni marynatą z miodem (lub syropem klonowym). Wszystko pieczemy w piekarniku jeszcze przez 7 minut.

Ogórka kroimy w kostkę, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól, pieprz i posiekaną bazylię.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *