Bacówka – wyniki badań

dnia

Pamiętacie moje wpisy na temat wędlin firmy „Bacówka„? Pojawiło się wówczas sporo wątpliwości. W styczniu otrzymałam od nich odpowiedź, że wkrótce prześlą mi wyniki badań na zawartość glutenu w ich produktach. Dziś otrzymałam od nich odpowiedź.

Przesyłam w załączeniu pierwszą partię wyników potwierdzających brak glutenu w naszych produktach (norma do 20 mg/kg). Kolejne badania zostały zlecone, obiecuję przesłać wyniki” – napisała mi manager firmy „Bacówka”.

fot. bacowkatowary.pl

Otrzymałam skany badań ośmiu produktów tej firmy: kiełbasa biała do żuru, boczek z pieca, harnaś, kiełbasa myśliwska, krupniok gryczany, swoja, szynka tradycyjna i wsiowa.

  • Biała do żuru – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Boczek z pieca – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Harnaś – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Kiełbasa myśliwska – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Krupniok gryczany – zawartość glutenu 11,9mg/kg
  • Swoja – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Szynka tradycyjna – zawartość glutenu <5mg/kg
  • Wsiowa – zawartość glutenu <5mg/kg

Wszystkie badania były przeprowadzone przez Laboratorium Badawcze TUV Rheinland Polska w Wieliczce.

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~glu fri pisze:

    Krupniok gryczany warto spróbować. …a swoją drogą to w jakich sklepach widzieliscie owe produkty? Dziękuję za info…serdecznosci dla blogującej

    1. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *