Babka z kaszki z wiśniami

on

Dziś kolejny przepis na majówkowy deser. Przyszła pora na babkę z kaszki kukurydzianej z wiśniami.

Co potrzebujemy?
(składniki można odpowiednio zmniejszyć)

paczka kaszki kukurydzianej (400 g)
5 szklanek mleka
2 łyżeczki żelatyny Dr Oetkera
2 łyżeczki cukru pudru
średni słoik kompotu domowej roboty – wykorzystałam z wiśni
olej do smarowania
cukier do smaku

Jak przygotować babkę z kaszki z wiśniami?

Kaszkę kukurydzianą zalewamy mlekiem i gotujemy, aż wchłonie się całe mleko. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem (do smaku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by kaszka doszła.

Kompot wraz z owocami podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Na 400 g kaszki potrzebne było około 0,5 litra płynu. Dodajemy cukier puder i mieszamy.

Średnią miskę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą i smarujemy olejem. Wkładamy do niej 3/4 kaszki i wylepiamy nią równomiernie dno i boki miski. Na kaszę wykładamy domowej roboty galaretkę z owocami. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje przykrywamy resztą kaszki i wyrównujemy. Ponownie odstawiamy do lodówki.

Po godzinie miskę przykrywamy talerzykiem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy folię. Deser jest gotowy do pałaszowania. I jest naprawdę bardzo dobry! Smacznego!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki kucharskiej dla osób na diecie bezglutenowej – „120 przepisów bezglutenowych”. 

Aktualna informacja na temat produktów dr Oetkera

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *