Amarotka – ciasto bezglutenowe (I miejsce w kategorii DESER)

on

Kochani, zgodnie z umową zaczynam publikować przepisy, które ujęły moje serce i które nagrodziłam w konkursie, który organizowałam z Balvitenem. Na pierwszy ogień idą przepisy deserowe.

I miejsce w tej kategorii zdobył Rafał Jasiński, który urzekł mnie Amarotką, czyli wyjątkowym ciastem bezglutenowym. Rafał napisał, że głównymi plusami tego ciasta są: prostota wykonania, smak (określony przez niezależnego eksperta jako … CUDNY) i brak podstawowych alergenów. „Amarotka jest deserem niemal idealnym” – przeczytałam w zgłoszeniu konkursowym.

Co potrzebujemy?

  • 3 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 banana
  • 1 jabłko
  • cukier i cynamon do posypania

Sposób przygotowania:
W misce rozgniatamy banany. Dodajemy amarantus ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy (polecam widelec).
Powstałą masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20 – 25 cm. Jabłka kroimy na plasterki i lekko wbijając uładamy w masie amarantusowo-bananowej. Posypujemy cynamonem i cukrem.

Pieczemy 40 minut (Amarotka bardziej wilgotna) – 50 minut (Amarotka bardziej sucha) w temperaturze 180 st C (testowane w piekarniku gazowym).

Musicie przyznać, że deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a prezentuje się pięknie!

Rafał, raz jeszcze gratuluję!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *