Amarotka – ciasto bezglutenowe (I miejsce w kategorii DESER)

dnia

Kochani, zgodnie z umową zaczynam publikować przepisy, które ujęły moje serce i które nagrodziłam w konkursie, który organizowałam z Balvitenem. Na pierwszy ogień idą przepisy deserowe.

I miejsce w tej kategorii zdobył Rafał Jasiński, który urzekł mnie Amarotką, czyli wyjątkowym ciastem bezglutenowym. Rafał napisał, że głównymi plusami tego ciasta są: prostota wykonania, smak (określony przez niezależnego eksperta jako … CUDNY) i brak podstawowych alergenów. „Amarotka jest deserem niemal idealnym” – przeczytałam w zgłoszeniu konkursowym.

Co potrzebujemy?

  • 3 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 banana
  • 1 jabłko
  • cukier i cynamon do posypania

Sposób przygotowania:
W misce rozgniatamy banany. Dodajemy amarantus ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy (polecam widelec).
Powstałą masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20 – 25 cm. Jabłka kroimy na plasterki i lekko wbijając uładamy w masie amarantusowo-bananowej. Posypujemy cynamonem i cukrem.

Pieczemy 40 minut (Amarotka bardziej wilgotna) – 50 minut (Amarotka bardziej sucha) w temperaturze 180 st C (testowane w piekarniku gazowym).

Musicie przyznać, że deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a prezentuje się pięknie!

Rafał, raz jeszcze gratuluję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.