Alkohole na diecie bezglutenowej

Dziś na blogu zamieszczam informacje, które są bardzo często obiektem Waszych pytań. Chodzi o bezglutenowy alkohol, który jest bezpieczny przy naszych dolegliwościach. Zbliżają się Andrzejki i Sylwester, więc te informacje są dla wielu z Was na pewno bardzo ważne.

Alkohole dozwolone, czyli takie, które są pewne i bezpieczne w 100 procentach

Wódka ziemniaczana:

  • Chopin
  • Dwór Artusa
  • J.A. Baczewski Vodka Monopolowa
  • Luksusowa
  • Zorza Potato Vodka
  • Palace (zwana „Pałacową”)
  • Cracovia Supreme Luksusowa

Inne alkohole:

  • Rum (z trzciny cukrowej), np. Cana Rio, z którego powstaje drink Caipirinha
  • Wino
  • Grappa, czyli włoski alkohol, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron
  • Koniak, który powstaje z destylacji trzech określonych odmian białych winogron
  • Brandy, czyli napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego
  • Tequila, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy
  • Calvados, czyli wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem
  • Malibu, czyli przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy
  • Kahlúa, czyli słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku
  • Campari
  • Bezglutenowe piwa
  • Cydry, o których pisałam na blogu (w tej i w tej notce)

Alkohole zabronione

  • Wódki zbożowe*
  • Whisky, czyli napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego
  • Burbon, czyli whiskey amerykańska produkowana z kukurydzy i innych zbóż
  • Piwo
  • Alkohole z dodatkami smakowymi (m.in. likiery)

*Informacja ze strony Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, na podstawie IV tury badań konsumenckich na zawartość glutenu w produktach

„Przed zleceniem badań na zawartość glutenu w wódkach rozmawialiśmy z samymi producentami, współpracującymi z nami technologami i przeanalizowaliśmy badania naukowe na ten temat.  Producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi i nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. A co z wódkami „kolorowymi”? Gluten może pojawiać się w aromatach, barwnikach i wszelkich dodatkach. Jak widać z naszych badań ślad glutenu pojawił się w gorzkiej żołądkowej i żubrówce, ale oczywiście jego zawartość jest dopuszczalna w diecie bezglutenowej. Wygląda zatem, że destylowane alkohole są bezpieczne” – czytamy na stronie Stowarzyszenia. 

Ja nie ryzykuję. Skoro można kupić alkohol w 100 proc. bezglutenowy to po co ryzykować przykrymi dolegliwościami? Tym bardziej, że produkty bezglutenowe są naprawdę okej.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

47 Comments Dodaj swój

  1. ~Ktoś pisze:

    Nie do końca jest tak jak piszesz, Żubrówka też jest dla nas bezpieczna a jest produkowana z Żyta tak samo Gorzka Żołądkowa. Nasze Stowarzyszenie badało tą sprawę, zapraszam do lektury na stronie Stowarzyszenia.

    1. Drogi Ktosiu, dziękuję za zwrócenie uwagi na badania Stowarzyszenia. Dodałam tę informację do wpisu. Pozdrawiam!

  2. Rozumiem, że nalewki domowe na bazie owocow i kwiatów z dodatkiem cukru i na spirytusie zażywane jako lek na różne dolegliwości wręcz wskazane :). Pozdrawiam

    1. ~Asd pisze:

      Zależy na jakim spirytusie 🙂

  3. ~Magdalena pisze:

    Czyli wino Cin Cin które kupowałam w Lidlu jest bezpieczne ???

    1. Z założenia wino powinno być bezglutenowe, bo produkowane jest z winogron. Ale sprawdź na wszelki wypadek skład.

  4. ~Magdalena pisze:

    Dobrze, jak tylko bedzie skład na tym winie w/w na pewno podzielę się ta informacją, bo w chwili obecnej jie mam tego eina w domu.w chwili obecnej mam nastepujące wina:
    – J.P CHENET -COLOMBARD/CHARDONNAY -skład: wyśmielite wino gronowe białe, półwytrawne pochodzące z Francji ( wiec moim zdaniem to wino jest bezpieczne)

    Drugie wino jakie mam w domu, to jest zakupione w Francji i niestety nie ma nic po Polsku 🙁 , ale zrobię zdjęcie i wyślę.

    Ostatnie wino ktore posiadam w barku jest to wino ROMANETTI ROSSO ITALIANO -skład: wermut wino aromatyzowane, słodkie, czerwone.Zawartość cukru:120g/l.Składniki:wino, cukier, alkochol, ekstraty ziołowe, barwnik E150b.Zawiera siarczyny.
    Żadnego w/w wina nie piłam, ale chciałam uzyskać informację czy sa bezpieczne?

    Pozdrawiam

  5. ~bartek pisze:

    A martini? zabronione dozwolone?

    1. Teoretycznie powinno być bezglutenowe… To przecież drink zrobiony z wytrawnego wermutu i ginu. Ale sama nie wiem…

  6. ~Apek pisze:

    A co z miodkiem pitnym? To trochę jak wino ale chciałbym się upewnić.

    1. Z moich informacji wynika, że możemy 🙂

  7. ~Chrumka pisze:

    Nie zgadzam się z opinią nt. gorzkiej żołądkowej – testowałam i – niestety – mam po niej rewelacje żołądkowe, więc chyba zawartość glutenu jednak jest w nim na tyle duża, by szkodzić 🙁

    1. Przedstawiłam informację wprost ze Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nie piłam nigdy gorzkiej żołądkowej, więc nie wiem, jak bym na nią zareagowała…

  8. ~grzegora pisze:

    czy piwo ryżowe nie mające w składzie nic zbożowego jest bezpieczne?a inne produkty,które nie maja w składzie glutenu czy faktycznie go nie mają

    1. Jeśli piwo to na pewno nie ma w składzie NICZEGO, co ma gluten, to jest bezpieczne. Z doświadczenia wiem jednak, że tak łatwo nie jest. Jest bowiem taka firma, która niedawno wprowadziła do swojej oferty piwo ryżowe, które to ma w składzie m.in. drożdże browarnicze i słód jęczmienny.

      Jeśli zaś chodzi o inne produkty, które nie mają w składzie glutenu… Pytanie, czy chodzi Ci o słowo „gluten” napisane na opakowaniu, czy o gluten w ogóle. Często gluten kryje się pod inną nazwą, co może być mylące. Może też dochodzić do zanieczyszczenia krzyżowego. Trzeba uważać na każdym kroku.

      1. ~@mator dobrej wódki pisze:

        Wiem że w Polsce jak narazie piwo bezglutenowe jest tylko jedno: Cechowe jednak teraz ciężko je znaleźć w sprzedaży. Podczas mojego pobytu w Niemczech spotkałem się z wieloma rodzajami piwa bezglutenowego. U naszych sąsiadów można znaleźć także wódkę która nie jest z ziemniaków ale jest bezglutenowa. Pozdrawiam

  9. ~em pisze:

    Nie widzę w tym zestawieniu ginu. I w końcu jak jest z whisky i resztą destylowanych alkoholi w części „zabronione”? Przechodzi to białko w procesie destylacji czy nie? Dlaczego znalazły się w części „zabronione”. Nie żeby mną targała tęsknota, bo po latach niepicia niczego mocnego, ze względu na stan zdrowia, już chyba mocnego nie przełknę, ale tak dla uporządkowania wiedzy.

    1. Jak napisałam powyżej, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przekazało, że producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi i nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Trzeba uważać na te z barwnikami i aromatami, ale jak wynika z badań Stowarzyszenia, są one również bezpieczne, bo zawierają dopuszczalną ilość glutenu.

  10. ~Skibiszewski pisze:

    Whisky czy burbon nie koniecznie musi być zabroniony. Alkohole destylowane nie powinny zawierać glutenu i tak na przykład Jack Daniels według deklaracji producenta nie zawiera glutenu. http://www.jackdaniels.com/faqs

    1. ~Natalia pisze:

      Jack Daniels jest bezglutenowy prawdopodobnie dlatego, że podukowany jest z kukurydzy. Dla osób na tej diecie napewno dobra opcja na alkohol, wgl. Jack Daniels Honey 🙂 Polecam 🙂

  11. ~Karolina pisze:

    A co z Winem przecież tam są drożdże?

    1. Jak wynika m.in. z informacji umieszczonej przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/), możemy pić wszystkie rodzaje i gatunki wina.

      1. Ella pisze:

        Martini jest bez glutenu ,pije bez problemu .

  12. ~majka pisze:

    Karolina proszę traktujmy sie poważnie!!! – przecież to są podstawy – drozdże są naturnalnie bezglutenowe

  13. ~Rafal pisze:

    Wypowiadacie się nie mając pojęcia. Żaden wysokoprocentowy alkohol nie zawiera glutenu choćby był zrobiony z samej pszenicy. Gluten to białko. Alkohol wysokoprocentowy powoduje natychmiastowe odwodnienie substancji i niszczy II- i III-rzędową strukturę białek (niszczy wiązania wodorowe, elektrostatyczne, itd.pomiędzy fragmentami łańcuchów). Białko ulega denaturacji.
    Większość ludzi na diecie bezglutenowej (z powodu mody) odczuwa skutki podświadomie. Wmawiacie sobie że wódka Wam szkodzi. A może za dużo wypiliście? To nazywamy kacem.

    Pozdrawiam.

  14. ~Piwo pisze:

    Najbardziej piwa żal…

  15. ~Kicia pisze:

    Oj tak piwka żal…jak sobie mąż popija czasem, to aż mnie skręca…bezglutenowe za drogie i trudno dostępne, ale przerzuciałam się na winko….pyszka….z wódką to u mnie jest tak: bo białej gorzkiej żołądkowej coś było nie halo….dlaczego? nie wiem, ale po stocku nic mi nie było,a sporo wypiłam…lubię po prostu od czasu do czasu więcej wypić dla odstresowania.. na co dzień nie piję wcale – szkoda się oszałamiać… pozdrawiam wszystkie bezglutki – tutaj przynajmniej nikt nie ocenia moich „fochów” dot. diety….

  16. ~stich pisze:

    Wprowadzasz w błąd podając że whisky, wkiskey czy też wódki zbożowe są zabronione. Nawet jeżeli niektóre destylaty zawierają gluten to są to tak małe ilości że spokojnie można je pić. Wódka żołądkowa gorzka 5,5mg/kg glutenu, żubrówka jeszcze mniej trochę powyżej progu wykrywalności 3,2 mg/kg . Spokojnie zatem można wypić litr tej wódki o ile tylko ktoś kto będzie pił ma mocną głowę i nie koniecznie pełną rozumu 😉

  17. ~stich pisze:

    Zgadzam się w całej rozciągłości z wypowiedzią Rafała i nie tyczy się to tylko alkoholi. Niektórzy zbyt przesadnie podchodzą do diety dopatrując się glutenu tam gdzie go nie ma, niepotrzebnie strasząc innych którzy czerpią swoją wiedzę na temat celiakii diety bezglutenowej z czyiś wypowiedzi nie popartych badaniami i fachową wiedzą.

  18. ~bezglutenik pisze:

    Nie polecam gorzkiej żołądkowej. piłam ostatnio drinki z nią i myslałam ze następnego dnia zejdę. Nie polecam !

  19. ~Morka pisze:

    Nie do końca odrobiliście lekcje. Zapomnieliście o nalewkach, które można robić samemu np.wiśniówka,cytrynówka,jeżynówka lub pigwówka itp. Do tego celu służy spirytus zrobiony z ziemniaków produkowany przez Polmos Warszawa . Ma on 96% i czerwoną etykietę.

  20. ~Barmanka pisze:

    Witam , jestem barmanką z wieloletnim doświadczeniem i po wielu kursach . Kochani whisky/whiskey nie zawieraja glutenu , ten trunek jest potrójnie destylowany w większości przypadkach . Nie ma opcji ze zawiera gluten 🙂

  21. ~Bogdaniuk pisze:

    A likier migdałowy?Do tiramisu potrzebny!?

  22. ~Glutenik pisze:

    A ja po whiskey ktora kiedys tak lubilem mam problemy z przelykaniem takie same jak po zjedzeniu „glutenu” wiec na pewno jest on w tym alkocholu.

  23. ~Bluep pisze:

    Wszystko co produkowane z pszenicy nie jest dobre. Jest o alkoholach osobny rozdzial w ksiazce Williama Davisa. Nie chodzi juz o Sam gluten ale co uczyniono z pszenica. Inne zboza tez nie sa bezpieczne. Osobiscie Bede unikac. Skoro odrzucam pszenice I jej przetwory dlaczego mam sjegac po alkoh z niej zrobiony?

  24. ~Sanderska pisze:

    Chopin z tego co wiem to wódka żytnia. Chyba że mają rózne rodzaje.

  25. ~Iga pisze:

    Hej, witajcie. Trafilam ostatnio do szpitala w zlym stanie i stwierdzili mi celiakie 🙁 troche Jestem zalamana, wybieram sie do znajomych i chcemy wypic, jake wnkoncu wodki mozna? Finlandia jest dozwolona? Sa jakies grupy na portalach czy inne gdzie mozna rozmawiac o tym i dyskutowac w gronie bezglutenowym bez glupich komentarzy? 🙁 pozdrawiam bezglutki

    1. Producenci alkoholi uważają, że białka (a gluten to białko w zbożu), a także ich fragmenty są związkami nielotnymi i nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.

      Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadziło badanie, w którym sprawdzono część alkoholi – http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/
      Ja zazwyczaj piję ziemniaczane wódki, ale takie jak Finlandia też.

  26. ~yaro pisze:

    Osobom na diecie bezglutenowej polecam wódkę Copernicus Potato, jest ona wyprodukowana w pełni ze spirytusu ziemniaczanego.

  27. ~dawid44 pisze:

    Solidne destylatory sprzedają w sklepie online na edestylatory.com. Nie ma tutaj jakiejś lipy z wężykami, beczkami kiepskiej jakości, czy tanimi filtrami. Kupiłem u nich szybkowar z zimnymi palcami, który ma porządny filtr miedziany i można go sobie w prosty sposób wykręcić, nie trzeba się z tym mordować. W kwestii obsługi to jestem bardzo zadowolony, wysyłkę robią sprawnie i jak mówią, że wysłali to faktycznie wysłali.

  28. Bardzo ciekawy wpis, alkohole na diecie bezglutenowej, tego jeszcze nie słyszałam, ale wiadomo człowiek ciągle się uczy. Kilka rzeczy znalazłam dla siebie, dziękuję.

  29. ~Adam pisze:

    Ja mam takie doświadczenia, że są alkohole (wódki zbożowe, whisky, piwo, a ostatnio gin…), po których mam nos zapchany i kicham jak głupi. Niby po destylacji nie ma już glutenu, ale ciężko mi w to uwierzyć. Chyba, że to tzw. alergia na % 🙂

  30. ~renia pisze:

    Grappa jest dozwolona na diecie bezglutenowej, próbowałam tej z destylarni rodzinnej Villa de Varda we Włoszech, ma oryginalny smak.
    Aha i po nalaniu jej do kieliszka ( typu balon) chwilę trzeba odczekać, aby wydobył się z niej wyraźniejszy aromat.

  31. Miki pisze:

    Cana Rio to nie rum, to cachaca. Na gin radziłbym uważać, alkohol produkowany jest zapewne ze zboża, smak ginu zapewniają zioła, z których nie destyluje się alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *