Alkohole na diecie bezglutenowej. Co można pić?

Nie przesadzę, jeśli powiem, że najczęstszym pytaniem, jakie mi zadajecie oraz najczęstszą frazą, jakiej wyszukujecie na moim blogu jest… alkohol. Nic dziwnego. To dla wielu czarna magia, bo co pić będąc na diecie bezglutenowej, by sobie nie zaszkodzić?

Photo by Kelsey Chance on Unsplash

Pytanie to powraca nie tylko przy sylwestrowych szaleństwach. Powracają cyklicznie wokół sezonu weselnego, wokół studniówek, imprez letnich itd. Generalnie… CAŁY CZAS to pytanie jest aktualne.

Mam nadzieję, że ta krótka informacja pomoże Wam znaleźć odpowiedź, co pić, a czego unikać.

ALKOHOLE WYSOKOPROCENTOWE

BEZGLUTENOWEMOGĄ ZAWIERAĆ GLUTENZAWIERAJĄ GLUTEN
* wódki czyste wysokiej jakości (również żytnie i pszeniczne)
* whisky
* spirytus
* nalewki
* rumy
* arak
* rakija
* brandy
* koniaki
* tequila
* gin
* wódki aromatyzowane
* wódki smakowe
* bimber
* likiery

* wódki z umieszczonymi w butelce całymi kłosami zbóż, np. pszenicy

Ważna informacja: w procesie przemysłowej destylacji i rektyfikacji alkoholu wiele substancji, w tym białka (gluten), jest usuwanych i nie znajdziemy ich w produkcie końcowym. Jak podkreśla Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, nie możemy być pewni prawidłowości przeprowadzenia destylacji w przypadku produkcji bimbru. Z tego powodu znajduje się on w grupie alkoholi, które mogą zawierać gluten.

I dalej: jeśli alkohol jest destylowany, na etykiecie nie musi posiadać informacji o użytych surowcach, które zawierają alergeny (np. jęczmieniu, życie czy pszenicy). Z założenia takie napoje nie zawierają białek glutenowych (zostają one usunięte podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji).

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zaleca: w przypadku alkoholi wysokoprocentowych, które nie są destylowane lub alkoholi destylowanych z dodatkami, zawartość glutenu zależy od użytych dodatków. W takim przypadku zachęcamy do sprawdzania etykiet tych produktów.

Na rynku są obecne wódki z ziemniaków, które można pić bez żadnych obaw. Sięgam po nie najczęściej. Ale – jak podałam powyżej – proces destylacji nas ratuje i większość wódek można pić spokojnie.

Kiedyś miałam taką sytuację, że na imprezie nalano mi wódki. Wydawało się, że to bezpieczny napój. Napiłam się, a jak się później okazało, była to właśnie wódka z kłosem… Trzeba naprawdę zawsze bardzo uważać.

Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

ALKOHOLE NISKOPROCENTOWE

BEZGLUTENOWEMOGĄ ZAWIERAĆ GLUTENZAWIERAJĄ GLUTEN
* piwa bezglutenowe (np. Kormoran jasny bezglutenowy)
* miody pitne
* wina (w tym m.in. wina musujące np. szampan)
* cydry

* miody pitne aromatyzowane
* napoje na bazie wina
* wina aromatyzowane
* napoje winne

* piwa

Co do tabelki „mogą zawierać gluten”, należy sprawdzać etykietę. Tutaj mogą pojawić się glutenowe dodatki.

Absolutnie niedozwolone są zwykłe piwa. W ich składzie jest słód jęczmienny. Warto również zwracać uwagę na piwa ryżowe. Z pozoru bezpieczne, ale w których również w składzie pojawia się jęczmień. Tutaj jak zwykle zalecane jest dokładne czytanie składów. To nas ratuje.

Jak podaje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: niektórych niepokoi, że piwa bezglutenowe (np. czeska Celia, Kormoran jasny bezglutenowy) również mają w swoim składzie słód jęczmienny. Jednak są to piwa bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową. Wynika to z zastosowania odpowiedniego procesu produkcji w celu redukcji ilości glutenu do poziomu bezpiecznego dla osób na diecie bezglutenowej.

Uwaga: w przypadku alergii na pszenicę lub jęczmień piwa bezglutenowe nie są dozwolone, ponieważ reakcja alergiczna może wynikać z obecności innych białek, zawartych w wymienionych zbożach.

Uważajcie też na napoje a’la cydr, czyli takie, które są zrobione na bazie zwykłego piwa. Tutaj też zalecam rozsądek i czytanie składów. Kiedyś kupiłam jeden z takich specyfików i o mały włos bym się go napiła…

Mam nadzieję, że wpis rozjaśni Wam wszystkie wątpliwości i że ze spokojem (oraz umiarem!) będziecie spożywać napoje alkoholowe. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety, a kiedy jakiś produkt wywołuje w nas niepokój, po prostu z niego zrezygnować.

Wpis powstał m.in. w oparciu o informacje Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. janek pisze:

    Hej.
    Na whisky trzeba uważać choć większość jest zdecydowanie bezpieczna. Dla początkujących polecam SM Bushmills – łagodne w smaku. Ale najlepsze single malty to szkocja

    A tak na marginesie: Wpis został napisany nie „w oparciu” o artykuł stowarzyszenia, bo większość to zwykłe kopiuj wklej.

    1. Współpracuję ze Stowarzyszeniem, jestem członkiem Stowarzyszenia i wspieramy się wzajemnie. Wpis jest na prawach cytatu, wszędzie podane źródło. Oraz nigdzie nie podaję, że słowa nie są ich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *