Algida

Choć po ostatnich śnieżycach trudno w to uwierzyć, zbliża się do nas czas, kiedy na niebie będzie widać tylko parę chmurek, słońce będzie oświetlało nasze twarze, a powietrze będzie miało taki cudny zapach! Tak moi Czytelnicy, zbliża się wiosna, a po niej lato! A lato i wiosna to lody! Jakie lody są przeznaczone dla osób na diecie bezglutenowej?

Na przykład Algida! Oto informacja od producenta, które lody możemy jeść.

Lody Algidy, zawierające gluten to:
– Rożek – śmietankowy, śmietankowa Czekolada, śmietankowa Truskawka
– Carte d`Or – Tiramisu, Nocciola, Muffin,
– Cornetto,
– Nogger Toffi,
– Romero.

Pozostałe lody Algidy są bezglutenowe.

Jeśli w lodzie znajduje się składnik zawierający gluten – zawsze
jest to zadeklarowane na opakowaniu:
albo w postaci: ” (w tym pochodne pszenicy),
albo oddzielnie „mąka pszenna”,
albo „(w tym pszenica)”.

Które lody lubicie najbardziej?

12 komentarzy Dodaj własny

  1. ~martalinsa pisze:

    Super!!! Wiesz może jak z grycanem;) ?

    1. Jeszcze nie dostałam odpowiedzi od Grycana. Jak tylko mi odpiszą, zamieszczę ich odpowiedź na blogu! 🙂

  2. ~Kowalczyk Agnieszka pisze:

    Hej

    Grycan robi wszystkie lody bezglutenowe, jest na głównej stronie celiakii jako producent bezglut. i na opakowaniach jest taka informacja 🙂 pozdrawiam, Aga

    1. To prawda, Grycan ma wszystkie lody bezglutenowe. Dziś dostałam od nich odpowiedź, którą zamieszczę na blogu 🙂 Witam równocześnie na blogu!

  3. ~Weronika pisze:

    A jadłaś jakieś lody Algidy np. Big Milk, jeżeli tak to chcialabym wiedzieć jakie i czy dobrze się po nich czułaś?

    1. Tak, jadłam 🙂 Jadłam Big Milka i Magnum. Ani po jednym, ani po drugim nic mi nie było 🙂

      1. ~Marcelina pisze:

        Jak dla mnie lody Big milk i Magnum nie są bezglutenowe.
        Dzisiaj na wszystkich bezglutenowych lodach algidy jest napisane, że są bezglutenowe 🙂 jeśli na jakimś nie ma to raczej nie jest :/

  4. ~Weronika pisze:

    A jakie to były smaki Big Milka?(śmietankowe, z czekoladą, trio)???

    1. Jadłam Big Milka śmietankowego, a Magnum białe i migdałowe.

  5. ~Glutenfreeladynl pisze:

    Czy lody bez glutenu i lody z glutenem sa produkowane na tej samej tasmie? Odpowiedz producenta nie zawiera informacji o zanieczyszczeniu na tasmie produkcyjnej. Pozdrawiam /Kasia

  6. ~Agnieszka pisze:

    ja się ucieszyłam w zeszłym roku, pożarłam aż 2 big milki i dostałam takich bóli kolan, że żałowałam, że tak się połasiłam.

    W tym roku skusiłam się na straciatellę jedną i było to samo.

    Czy może to być związane z lecytyną sojową? Podobnie miałam po gorzkiej czekoladzie z nią w składzie a po gorzkiej Lindta, ale mogącej zawierać śladowe ilości, już nie.

    Czy ktoś z Was jeszcze zareagował źle na lody Algida?

    Poza tym obecnie walą do nich syrop glukozowo- fruktozowy, a jest on gorszy i bardziej uzależniający niż zwykły cukier, choć mogłoby się wydawać, że to to samo…

    1. ~Marta pisze:

      Ice Popsy są bezglutenowe. Są zrobione z owoców, wody i cukru. Nie zawierają właśnie syropu glukozowo fruktozowego i całe reszty dziwnych dodatków. Jadłam truskawkowe. dobreee… mocno truskawkowe

Skomentuj ~Marcelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.