Algida

Choć po ostatnich śnieżycach trudno w to uwierzyć, zbliża się do nas czas, kiedy na niebie będzie widać tylko parę chmurek, słońce będzie oświetlało nasze twarze, a powietrze będzie miało taki cudny zapach! Tak moi Czytelnicy, zbliża się wiosna, a po niej lato! A lato i wiosna to lody! Jakie lody są przeznaczone dla osób na diecie bezglutenowej?

Na przykład Algida! Oto informacja od producenta, które lody możemy jeść.

Lody Algidy, zawierające gluten to:
– Rożek – śmietankowy, śmietankowa Czekolada, śmietankowa Truskawka
– Carte d`Or – Tiramisu, Nocciola, Muffin,
– Cornetto,
– Nogger Toffi,
– Romero.

Pozostałe lody Algidy są bezglutenowe.

Jeśli w lodzie znajduje się składnik zawierający gluten – zawsze
jest to zadeklarowane na opakowaniu:
albo w postaci: ” (w tym pochodne pszenicy),
albo oddzielnie „mąka pszenna”,
albo „(w tym pszenica)”.

Które lody lubicie najbardziej?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

12 Comments Dodaj swój

  1. ~martalinsa pisze:

    Super!!! Wiesz może jak z grycanem;) ?

    1. Jeszcze nie dostałam odpowiedzi od Grycana. Jak tylko mi odpiszą, zamieszczę ich odpowiedź na blogu! 🙂

  2. ~Kowalczyk Agnieszka pisze:

    Hej

    Grycan robi wszystkie lody bezglutenowe, jest na głównej stronie celiakii jako producent bezglut. i na opakowaniach jest taka informacja 🙂 pozdrawiam, Aga

    1. To prawda, Grycan ma wszystkie lody bezglutenowe. Dziś dostałam od nich odpowiedź, którą zamieszczę na blogu 🙂 Witam równocześnie na blogu!

  3. ~Weronika pisze:

    A jadłaś jakieś lody Algidy np. Big Milk, jeżeli tak to chcialabym wiedzieć jakie i czy dobrze się po nich czułaś?

    1. Tak, jadłam 🙂 Jadłam Big Milka i Magnum. Ani po jednym, ani po drugim nic mi nie było 🙂

      1. ~Marcelina pisze:

        Jak dla mnie lody Big milk i Magnum nie są bezglutenowe.
        Dzisiaj na wszystkich bezglutenowych lodach algidy jest napisane, że są bezglutenowe 🙂 jeśli na jakimś nie ma to raczej nie jest :/

  4. ~Weronika pisze:

    A jakie to były smaki Big Milka?(śmietankowe, z czekoladą, trio)???

    1. Jadłam Big Milka śmietankowego, a Magnum białe i migdałowe.

  5. ~Glutenfreeladynl pisze:

    Czy lody bez glutenu i lody z glutenem sa produkowane na tej samej tasmie? Odpowiedz producenta nie zawiera informacji o zanieczyszczeniu na tasmie produkcyjnej. Pozdrawiam /Kasia

  6. ~Agnieszka pisze:

    ja się ucieszyłam w zeszłym roku, pożarłam aż 2 big milki i dostałam takich bóli kolan, że żałowałam, że tak się połasiłam.

    W tym roku skusiłam się na straciatellę jedną i było to samo.

    Czy może to być związane z lecytyną sojową? Podobnie miałam po gorzkiej czekoladzie z nią w składzie a po gorzkiej Lindta, ale mogącej zawierać śladowe ilości, już nie.

    Czy ktoś z Was jeszcze zareagował źle na lody Algida?

    Poza tym obecnie walą do nich syrop glukozowo- fruktozowy, a jest on gorszy i bardziej uzależniający niż zwykły cukier, choć mogłoby się wydawać, że to to samo…

    1. ~Marta pisze:

      Ice Popsy są bezglutenowe. Są zrobione z owoców, wody i cukru. Nie zawierają właśnie syropu glukozowo fruktozowego i całe reszty dziwnych dodatków. Jadłam truskawkowe. dobreee… mocno truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *