A może czekolada?

dnia

W długie, zimowe wieczory wiele osób lubi zajadać słodycze. W związku z tym zamieszczam dziś informację od Lindt, producenta bardzo dobrych czekolad.

Czy możemy jeść produkty tej firmy?


Oto odpowiedź:

Poniżej stanowisko Lindt w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach:

– Ciemne i białe czekolady Lindt (twarde i bez dodatków) nie zawierają glutenu;

– Mleczne czekolady Lindt są produkowane z niewielką ilością ekstraktu słodowego (z jęczmienia), co sugeruje zawartość glutenu w produkcie. Jednakże zawartość glutenu w tych czekoladach wynosi poniżej 20ppm (20mg/kg), co oznacza, że są to produkty bezglutenowe wg norm Codex Alimentarius i regulacji Wspólnotowych;

– Produkty Lindt, których elementem składowym jest pszenica, zawierają gluten. Prosimy o sprawdzanie w recepturze naszych produktów czy w ich skład nie wchodzi pszenica.

Mamy nadzieję, iż powyższa informacja okaże się dla Pani przydatna.

Bardzo przydatna. Te czekolady są naprawdę dobre, więc cieszę się, że możemy jeść choć część produktów.

6 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Karolina S. pisze:

    Znalazłam tu wiele przydatnych informacji ! Także dziękuję za ten blog 😉
    Ponadto chciałabym się podzielić informacją, iż otrzymałam e-mail od firmy Chocolissimo (producent pralinek, czekolad):
    Witam,

    Z przykrością informuję, iż wszystkie produkty znajdujące się w naszym sklepie posiadają choćby śladowe ilości glutenu.

    Niestety więc, nie wolno nam jeść produktów tego producenta ;(

  2. Witam na moim blogu! Dziękuję serdecznie za miłe słowa i zapraszam ponownie! Informację, jaką otrzymałaś od producenta pralinek zamieszczam na blogu, by dowiedziało się o tym więcej osób!

  3. ~Magdalena pisze:

    Możesz mi na e-miala przysłać zdjęcie tych dozwolonych czekolad ?
    Z góry bardzo dziękuje :*

  4. ~Maja pisze:

    Te czekoladki są przepyszne! Sama mam właśnie na stole po walentynkach jeszcze kilka i zajadam się w ten pochmurny dzień 😀

  5. ~alilip pisze:

    a co z pralinkami ?
    Dla mnie to wciąż zagadka
    Po prostu zaniepokojona jestem słodem jęczmiennym ok rozumiem, że to wartość poniżej 20 ppm ale jeśli zjemy tu trochę tam trochę to czy nie skończy się to katastrofą dla osoby z celiakią ? Będę zatem niezmiernie wdzięczna za odp
    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.